Malo kalorija

Nar ili šipak: Kralj jeseni o čijoj se ljekovitosti nadaleko priča

Obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidans, posebno za vrijeme sezone prehlade i gripe. Sadrži i vitamine B grupe te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor i bakar

Nar ili šipak zaslužuje svoje priznato mjesto u prehrani, a sazrijeva tokom oktobra i novembra. Šipak za razliku od drugih vrsta voća ne dozrijeva, odnosno ne postaje slađi nakon branja.

Iako će neki zaobići nar jer zahtijeva određeno vrijeme da ga se očisti, a nerijetko od soka ostaje sve uprljano, pokušajte češće konzumirati ovo iznimno nutritivno voće.

Nar sadrži oko 70 kcal na 100 g što ga čini malo više kaloričnim u odnosu na druge vrste voća. Naprimjer, 100 g jabuke sadrži 60 kcal, a 100 g jagoda samo 32 kcal.

Obiluje vitaminom C koji je poznati antioksidans, posebno za vrijeme sezone prehlade i gripe. Sadrži i vitamine B grupe te minerale kalij, magnezij, željezo, fosfor i bakar.

Košpice su bogate vlaknima koja su važna za zdravu probavu i crijevnu floru. Nar šipak kao lijek u narodnoj se medicini koristi protiv crijevnih parazita, i to kora nara.

Osim cijeli, može se konzumirati i sok od šipka nara iznimne antioksidacijske moći. Pojedina istraživanja navode da sok od nara ima jače djelovanje od zelenog čaja zbog udjela antioksidansa.

Nar ili šipak je posebice nezaobilazna namirnica za osobe s povišenim LDL holesterolom jer njegova konzumacija smanjuje oksidaciju molekula lošeg kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Osim toga, sok od šipka nara pokazuje pozitivno djelovanje protiv tumorskih ćelija prostate.

Nar potiče i lučenje hormona sreće, serotonina, ali i estrogena zbog čega pridonosi smanjenju rizika od osteoporoze. Povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, jačanje imuniteta, ali i na plodnost pridonoseći kvalitetu spermija.

Šipak nar za zdravlje pokazuje sve odlike visoko nutritivne namirnice koju biste trebali uvrstiti u svoju prehranu kroz nekoliko načina:

svježi nar

sok od nara

u voćnim salatama

kao međuobrok s jogurtom i sjemenkama

dodan u salate s povrćem i kuhanim žitaricama.