Svijet

NATO: Nikoga ne smiju zavaravati laži ruske vlade

Čelnici NATO-a rekli su u petak da će rasporediti dodatne snage na istoku Evrope nakon invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je Moskva ranije lagala o svojim namjerama.

“Nikoga ne smije zavarati baraža laži ruske vlade”, poručilo je 30 čelnika u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon virtualnog samita kojem je predsjedavao glavni sekretar Jens Stoltenberg.

“U toku je značajno dodatno odbrambeno raspoređivanje snaga u istočnom dijelu Saveza”, stoji u saopćenju, u kojem se ne iznosi više pojedinosti o toj namjeri.

Rusija je u četvrtak ujutro započela s napadom na Ukrajinu, nakon što je nakon dugo vremena na strah Zapada da će doći do invazije odgovarala da joj to nije namjera.

Kako prenosi CNN, Stoltenberg je kazao kako su aktivirali odbrambene planove NATO-a kako bi pripremili odgovor na niz nepridveđenih situacija.

“Zajednička izjava dolazi nakon rijetkog virtualnog summita šefova država i vlada NATO-a u petak, na kojem su se članovi sastali kako bi razgovarali o onome što je NATO opisao kao “najveću prijetnju evroatlantskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Nastavit ćemo poduzimati sve mjere i odluke potrebne za osiguranje sigurnosti i obrane svih saveznika”, prenosi CNN.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare