Kada jedemo određenu hranu, može se promijeniti nijansa naše kože, a više istraživanja potvrdilo je da nas hranjiva prehrana bogata karotenoidima može učiniti estetski ugodnijima.
Karotenoidi su antioksidansi koji se obično nalaze u voću i povrću, kao što su žuta i crvena paprika, špinat, marelice i dinje. Ima ih i u nekim životinjskim proizvodima, uključujući jaja i losos.
Kada jedemo voće i povrće, ti karotenoidi kroz naše znojne žlijezde ulaze u vanjski sloj naše kože, čineći je više narandžastom ili crvenom. Drugim riječima, djeluju poput prirodnog bronzera.
Jedna od studija, objavljena u PLOS ONE, otkrila je da konzumiranje samo dvije dodatne porcije voća i povrća dnevno može dovesti do primjetne promjene boje kože u nešto više od mjesec dana. Naučnici sa Univerziteta St. Andrews pratili su prehranu 35 studenata tokom razdoblja od šest sedmica te mjerili prirodne promjene u njihovoj prehrani i boji kože.
Osobe koje su obogatile svoju prehranu voćem i povrćem djelovale su osunčanije. Osim što ljude čine privlačnijima, karotenoidi pogoduju cjelokupnom zdravlju. Oni upijaju štetne spojeve uzrokovane stresom te su važni za naš imunološki i reproduktivni sistem.
Klinika Cleveland objavila je popis namirnica koje su bogate karotenoidima, a uopće nisu skupe. To su:
- marelice
- paprika babura
- brokula
- dinja
- mrkva
- guava
- grejp
- lisnato zeleno povrće (špinat, kelj itd.)
- mango
- bundeva
- crvene papričice
- špinat
- slatki krompir
- mandarine
- paradajz
- lubenica
- tikva
- jaja
- losos