obratite pažnju

Naučnici otkrili šta najviše doprinosi debljanju

Foto: Freepik

Fruktoza je, kažu istraživači, mali zli demon koji pokreće toliko ljudskih procesa i dovodi do pretilosti.

Iako nije najveći izvor kalorija, izaziva želju za masnijom hranom, u većim količinama, što dovodi do pretjeranog uživanja u hrani.

Velika analiza, koju je vodio dr. Richard Johnson sa Sveučilišta Colorado Anschutz Medical Campus, sugerira da se odluka o mršavljenju možda neće svesti na izbor između izbacivanja ugljikohidrata ili masti, već na odgovorno smanjenje i jednog i drugog. Nažalost, značajne količine ugljikohidrata fruktoze u vašoj prehrani neće to učiniti tako lakim.

"Iako gotovo sve hipoteze prepoznaju važnost smanjenja ultraprerađene i brze hrane, ostaje nejasno treba li fokus biti na smanjenju šećera, visokoglikemijskih ugljikohidrata, masti ili višestruko nezasićenih masti ili jednostavno povećanju unosa proteina", pišu istraživači u njegovom radu, navodi Science alert.

Fruktoza je vrsta šećera koja se prirodno nalazi u voću. Uravnotežene vitaminima i vlaknima u sebi, dnevne jabuke, banane i naranče nisu toliki problem. Tijelo također može proizvesti male količine fruktoze iz ugljikohidrata kao što su glukoza i slane hrane. Kada se u velikim količinama doda zaslađivačima kao što su konzumni šećer i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze, koncentracije ovog šećera mogu se brzo nakupiti u našoj prehrani, često a da toga nismo svjesni.

Johnson i njegovi kolege proveli su iscrpnu studiju svih poznatih čimbenika koji pridonose pretilosti i otkrili su da tjelesni metabolizam fruktoze uzrokuje pad spoja zvanog adenozin trifosfat koji daje energiju za stanične procese vašeg tijela.