‘Jedem posno, a kilogrami nikako ne padaju! Ne jedem ništa slatko, a šećeri su mi i dalje visoki!‘ Sigurno ste se barem jednom sreli s ovim i sličnim rečenicama ili ih izrekli pokušavajući tako iskazati svoju duboku frustraciju i nemoć. Poznato je naime da je zdrava hrana izuzetno važan segment zdravlja i da nas dugoročno štiti od raznih opakih bolesti poput raka i Alzheimera. Stoga, zašto ih ne prevenirati? Nažalost, mnogo toga se danas može upakirati u naziv zdrave hrane pa je posebno važno razviti dodatnu svijest oko toga. Ali ipak, vrlo je važno čitati deklaracije na poleđini proizvoda.
Oprez
Pod krinkom zdravog, mnogi proizvodi sadrže šećere, a sljedeća tri bi vas mogla dodatno iznenaditi.
Granola pločice
Može li uopće nešto loše biti u orašastim plodovima? Naravno da ne, međutim, kupovne verzije granola pločica najčešće sadrže i dodatne, nepoželjne sastojke poput kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze, koji može povećati nivo šećera u krvi, a prema nekim istraživanjima poput ovog objavljenog u Nature naučnom časopisu, unos kukuruznog sirupa je također povezan s rakom debelog crijeva. Također, konzervansi i aditivi koji se nerijetko nalaze u proizvodima poput ovog, dodatno doprinose smanjenju kognitivnih funkcija. Zato, da biste u potpunosti bili sigurni da u tijelo unosite dobar nutritivni sastav napravite vlastite pločice koristeći zob, orašaste plodove i sjemenke uz prirodne zaslađivače kao što su datulje i med.
Jogurt
Još jedna namirnica za koju na prvu ne bismo pomislili da je loša, međutim, pogled na deklaraciju itekako može otkriti njegove manje poželjne sastojke i velike količine šećera. Prema kliničkoj dijetetičarki i nutricionistici Rii Hawle, obični jogurt može biti ispunjen aromama i zaslađivačima, a neke vrste jogurta koje smatramo zdravima po porciji mogu sadržavati šećera kao jedna bombonijera. Većina tih šećera uzrokuje hronične upale u tijelu koje ni na koji način nisu dobre za cjelokupno zdravlje. Ako konzumirate jogurte, pokušajte s običnim grčkim jogurtom koji je bogat proteinima.
Kečap
Iako ga možda i ne bismo svrstali među namirnice koje nas iznenađuju, začuđuje činjenica koliko se baš ovaj umak često nađe na našim stolovima. Prema dijetetičarki Priye Palan kečap ne sadrži ni proteine ni vlakna, štoviše, prepun je šećera, soli, začina i fruktoznog kukuruznog sirupa. Poznato je da visoki unos šećera može dovesti do upale u cijelom tijelu, oksidativnog stresa i inzulinske rezistencije. Stoga, budite umjereni ili napravite sami svoj umak koristeći svježe i provjerene sastojke.