U najnovijoj studiji Univerziteta William Paterson iz SAD, potočarka se našla na samom vrhu liste najzdravijih namirnica, ostvarivši maksimalan rezultat od 100/100.
Ovo zeleno povrće time je nadmašilo druge supernamirnice poput kineskog kupusa, blitve i cvekle, zahvaljujući svojoj visokoj koncentraciji hranjivih tvari. Stručnjaci ističu kako potočarka nudi značajne prednosti za ljudsko zdravlje, a osobito za sportaše kojima pomaže u oporavku i prevenciji ozljeda.
Ova biljka najbolje uspijeva na vodenim površinama, prirodno raste uz čiste izvore, rijeke i jezera. Potočarka ima lagano gorak okus i često se koristi u različitim jelima poput salata, smoothieja, omleta i juha. Blic prenosi da je njezina vrijednost prepoznata među uzgajivačima koji naglašavaju njezinu nutritivnu vrijednost.
Mary Delberge, naturopatkinja i wellness trenerica, u razgovoru za francuski Vogue istaknula je prednosti potočarke, opisujući je kao iznimno bogatu vitaminima A i C, antioksidansima, magnezijem, kalcijem i željezom. Također, Delberge ističe njezine dobrobiti za probavu, zdravlje kože, imunološki sistem i detoksikaciju organizma, posebno kada se konzumira kao sok.
Prema Delberge, potočarka se može jesti svježa ili kuhana, a preporučuje je kao dodatak salatama i umacima, jer uz svoju hranjivost doprinosi i poboljšanju okusa. Također, predlaže korištenje potočarke u sokovima kako bi se pojačala vitaminska vrijednost obroka i iskoristile sve njezine zdravstvene blagodati.