Umjetnost pripreme originalnih francuskih kroasana dovedena je do savršenstva kako bi se dobili meki, prozračni, hrskavi, ali ipak sočni slojevi tijesta. Srećom, za fine domaće kroasane nije nužno satima se igrati tijestom.
Iskoristite kulinarsku prečicu i zarolajte tijesto u palačinku kako bi se spojilo s maslacem, a zatim izrežite trokute koje možete i napuniti omiljenim pekmezom ili čokoladom, odnosno salamom i sirom pa zarolajte, ispecite – i uživajte.
Sastojci za domaće kroasane:
400 g glatkog brašna
1/2 vrećice suhog kvasca
1,5 kašikice vanilin šećera
50 ml ulja
150 ml mlijeka
100 ml mlake vode
1 kašikice soli
100 g maslaca
1 jaje za premazivanje
Priprema:
1. Pomiješajte mlijeko, mlaku vodu, šećer i kvasac pa ostavite da se kvasac aktivira.
2. Maslac narežite na kocke pa stavite u zamrzivač.
3. U smjesu s kvascem dodajte ulje, sol i brašno pa strpljivo mijesite ili izmiksajte. Dajte vremena tijestu da se sastojci povežu - trud se nagrađuje.
4. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom 45 minuta ili dok se ne udvostruči.
5. Tijesto premijesite pa razvaljajte u krug. Preko njega naribajte maslac i zarolajte kao palačinku.
6. Smotuljak tijesta razvaljajte po dužini i režite ga na trokute. Zarolajte tijesto u kroasane koje nježno premažite razmućenim jajetom i ostavite da se dižu još oko pola sata do 45 minuta.
7. Pecite ih na 200 Celzijevih stepeni oko 10-15 minuta.