oprezno

Ne možete zamisliti ljetni obrok bez paradajz salate? Pripazite ako imate ove zdravstvene probleme

Paradajz je poznat po svojoj živopisnoj boji, okusu i brojnim zdravstvenim prednostima. Prepun je esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse, zbog čega je vrijedan dodatak dobro uravnoteženoj prehrani.

Međutim, pojedinci koji imaju određena zdravstvena stanja trebali bi biti oprezni pri konzumiranju paradajza.

Refluks kiseline i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) stanja su koja se karakteriziraju vraćanjem želučane kiseline u jednjak.

Prema dijetetičarki Edwini Raj, paradajz je prirodno kiseo, a neki ljudi s refluksom kiseline ili GERB-om mogu osjetiti nelagodu ili pogoršanje simptoma nakon konzumacije paradajza. Visoka kiselost paradajza potencijalno može izazvati žgaravicu ili pogoršati postojeće simptome refluksa.

Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva često su osjetljive na određene namirnice, uključujući one koje su bogate vlaknima ili sadrže specifične šećere, poput fruktoze.

Prema Svjetskom gastroenterološkom časopisu, paradajz, posebno ako se konzumira u velikim količinama, može biti potencijalni okidač za probavne smetnje kod nekih osoba sa sindromom iritabilnog crijeva.

Intolerancija na histamin stanje je koje karakterizira nesposobnost tijela da pravilno razgradi i metabolizira histamin.

Paradajz se smatra hranom s umjerenim do visokim sadržajem histamina, a osobe s intolerancijom na histamin mogu doživjeti simptome poput glavobolje, kožnih osipa, začepljenog nosa ili gastrointestinalnih smetnji nakon konzumiranja paradajza.

Prema časopisu Biology, paradajz rajčice sadrže oksalate, prirodne tvari koje mogu doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osjetljivih osoba.

Ako ste u prošlosti imali bubrežne kamence ili postoji rizik od njihovog razvoja, korisno je smanjiti konzumaciju paradajza i održavati odgovarajuću hidrataciju.

Iako relativno rijetko, neki pojedinci mogu razviti alergiju ili osjetljivost na paradajz. Simptomi alergije na paradajz mogu varirati od blagih do teških i mogu uključivati kožni osip, svrbež, oticanje ili gastrointestinalne smetnje.

Ako sumnjate na alergiju ili osjetljivost na paradajz, ključno je potražiti savjet ljekara i, ako je potrebno, podvrgnuti se odgovarajućim pretragama kako bi se utvrdio uzrok vaših simptoma.