Životni stil

Ne znate šta biste spremili za ručak? Napravite pljeskavice od krompira

Sastojci (za četiri osobe):

  • 400-500 g mljevenog pilećeg bijelog mesa
  • 2 veća krompira
  • 2 glavice luka
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • 3 kašike krušnih mrvica
  • 1 kašika kukuruznog ili bijelog brašna
  • malo mlijeka
  • 1-2 jaja
  • po želji ribanog tvrdog sira
  • sol
  • biber
  • brvena paprika

Priprema:

  1. U posoljenoj vodi skuhajte krompir narezan na kockice.
  2. Od krompira napravite pire. Pustite ga da se ohladi (bilo bi idealno kada biste pire napravili večer prije ili barem sat vremena prije pripreme polpeta).
  3. Usitnite u električnoj sjeckalici luk i bijeli luk i umiješajte ih u pire.
  4. Dodajte so, biber, crvenu papriku, krušne mrvice, brašno, jaje, mljeveno pileće bijelo meso i ribani sir. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo.
  5. Od smjese oblikujte polpete.
  6. Zagrijte ulje na tavi i polpete kratko popržite sa svake strane.

Polpete možete raditi i bez mljevenog mesa s istim sastojcima. U tom slučaju vam predlažemo da ih prije prženja uvaljate u brašno, jaja i krušne mrvice. Polpete poslužite sa salatom po želji i umakom od punomasnog jogurta, bijelog luka, senfa, soka limuna i vlasca.