Cink je mineral koji je važan za brojne tjelesne funkcije, pomaže u zacjeljivanju rana, podržava imunosnu odbranu i čak može pomoći u zaštiti od makularne degeneracije. Budući da ima ključnu ulogu u rastu i razvoju, posebno je važan za djecu, adolescente i trudnice. No, utjecaj cinka ne završava samo na spomenutom, ovaj esencijalni nutrijent također podržava funkciju mozga, poboljšava pamćenje i učenje te održava zdravlje kože smanjujući upalu i ubrzavajući zacjeljivanje akni i drugih kožnih problema.
Cink i zdravlje srca
Osim toga, neka istraživanja upućuju na to da cink može značajno pomoći u smanjenju sistoličkog krvnog pritiska, holesterola i triglicerida. Drugim riječima, naglašava se njegova važnost i za kardiovaskularno zdravlje. Pa tako pregled iz 2021. objavljen u Frontiers in Nutrition ističe da su niski nivoi cinka povezani s povećanom upalom, oksidativnim stresom i oštećenjem krvnih žila, što sve doprinosi bolestima srca. Štoviše, u nekim slučajevima nedostatak cinka može biti i rani znak upozorenja za srčani udar ili druge ozbiljne zdravstvene probleme. No osim toga, uobičajeni faktori rizika za bolesti srca poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska često su povezani s nedostatkom cinka.
Nedostatak cinka može uzrokovati simptome poput:
- proljeva,
- slabog apetita i
- sporog zacjeljivanja rana.
Superhrana bogata cinkom
Jedan od najboljih prehrambenih izvora cinka je meso raka. Registrirana dijetetičarka Angel Luk navodi da jedna šolja sadrži više od pet miligrama cinka što je otprilike polovica preporučene dnevne doze. Rak također predstavlja izvrstan izvor nemasnih proteina, sadrži 24 grama proteina i samo jedan gram masti, što ga čini odličnim izborom za one koji paze na prehranu. Jednostavan način uživanja u raku, ističe ova dijetetičarka, je kuhati ga na pari i poslužiti s malo limunovog soka i soli. Za mediteransko jelo predlaže zdjelu svježeg raka s maslinama, paradajzom, sokom od nara, feta sirom i mladim špinatom.
Cink se nalazi i u mnogim drugim namirnicama, uključujući govedinu, svinjetinu, puretinu, plodove mora, borovnice, brokulu, jaja, mliječne proizvode, grah, leću, kikiriki, sjemenke bundeve, rižu i hljeb od cjelovite pšenice. Vegetarijanci i vegani mogu zadovoljiti svoje potrebe cinka dobro planiranom prehranom, a kako se njihovo tijelo prilagođava vegetarijanskoj prehrani tako se povećava i njihova mogućnost apsorpcije i zadržavanja cinka.