Životni stil

Neka zamiriše kuća: Započnite dan s ovim finim domaćim pecivom

Sastojci:

1 kg glatkog bašna

40 g svježeg kvasca

400 ml tople vode

60 ml ulja

80 g šećera

1 jaje

18 g soli

15 g mlijeka u prahu

Premaz:

1 jaje

1-2 kašike vode

sjemenke susama

Priprema:

U toploj vodi razmutite kvasac. Sjedinite sve ostale sastojke i dodajte razmućeni kvasac. Stavite u posudu koju ste prethodno posuli brašnom, prekrijte krpom, pa ostavite na toplom mjestu oko jedan sat da naraste. Premijesite tijesto dva puta. Od tijesta napravite loptice težine 50-60 g, stavite ih na pleh za pečenje (na koji ste prethodno stavili papir za pečenje), prekrijte plastičnom folijom, pa ostavite na toplom oko 30 minuta do sat vremena da narastu.

Zagrijte u međuvremenu pećnicu na 200-220 stepeni (ovisno o jačini pećnice) i stavite vrelu vodu u neku manju posudu koju ćete staviti na dno pećnice. Peciva dobro premažite razmućenim jajima i vodom, pospite sjemenkama po želji i pecite 15-20 minuta.