zdrava prehrana

Neke namirnice mogu spriječiti upale u tijelu, ali je problem što ih prerijetko jedemo

Masne naslage oko trbuha, umor, povišen šećer, iritacija očiju, dermatitis i akne neki su od vidljivih znakova da negdje tinja upala. Neke namirnice potiču upalu, a među njima su šećer, pšenica, crveno meso i visokoprerađena hrana, stoga ih treba konzumirati samo umjereno. Umjesto njih radije odaberite povrće, voće te određeno bilje i začine koji pomažu u smanjenju upale u tijelu. Ovo je hrana koja pomaže u sprečavanju upala:

Zeleno lisnato povrće

Bilo da se radi o špinatu, blitvi ili kelju, s vitaminima, mineralima i antioksidansima, zeleno povrće najsnažnija je protuupalna namirnica.

Bobičasto voće

Jagode su prava superhrana, borovnice također. Svojim antioksidansima premoćno se bore protiv upale. Općenito, što je voće intenzivnije boje, to će vas bolje zaštititi od upale.

Narandže i limuni

Agrumi su prave vitaminske bombe i jačaju imunosni sistem. Tako štite ne samo od prehlade nego i od upalnih bolesti.

Mahunarke

Grah, leća i grašak sadrže vlakna koja mogu smiriti upalu. Vlakna su nam nužna u prevenciji mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne i rak.

Maslinovo ulje

Najbolje je koristiti hladno prešano ulje. Možete ga konzumirati svaki dan jer maslinovo ulje ne samo da sadrži antioksidanse već može i usporiti djelovanje enzima koji pogoršavaju upalu.

Jogurt i kiseli kupus

Probiotička hrana poput jogurta ili kiselog kupusa pomaže da crijevna lora ostane jaka i zdrava. Mnogi još uvijek nisu svjesni koliko su zdrava crijeva važna za opće zdravlje, ali treba znati da se 80 posto naših imunosnih ćelija nalazi upravo u crijevima.

Srdele, skuša i losos

Omega-3 masne kiseline iz masne i plave ribe snižavaju razinu upale i mogu ublažiti tihu upalu, koja je vjesnik ozbiljnijih bolesti. Preporučuju se dvije do tri porcije ribe sedmično.

Bademi i orašasti plodovi

Bademi sadrže obilje vitamina E i folne kiseline, a brazilski oraščić jedini je pouzdani biljni izvor selena. Orasi pak sadrže savršenu kombinaciju omega-3 i omega-6 masnih kiselina i štite krvne žile od upale.