NIJE RIZIK ZA ZDRAVLJE

Neke vrste povrća koje svakodnevno jedemo sadrže nikotin: Na popisu i jedno od omiljenih

Cigarete i cigare su vjerojatno prve stvari koje vam padnu na pamet kada pomislite na nikotin. Jedan od najjačih biljnih otrova stvara ovisnost, ali i pruža osjećaj opuštanja.

No ono što možda niste znali je da se nikotin nalazi i u namirnicama koje jedete svaki dan, iako stručnjaci tvrde da je njegov utjecaj, kada ga unosimo na taj način, drugačiji. "Nikotin koji se nalazi u biljkama noćurka i drugoj hrani mjeri se u mikrogramima (μg)'', kaže Markus Lindblad iz Northernera.

''Jedan milion μg jednako je jednom gramu, tako da su nivoi minimalni. Međutim, dobro je da ljudi razumiju šta je zapravo nikotin i gdje ga se može pronaći. Možda je taj podatak posebno zanimljiv za korisnike nikotinskih vrećica i vapea'', piše Daily Star.

Neki stručnjaci procjenjuju da ljudi konzumiraju oko 1400 ng (nanograma) nikotina na dan kroz hranu. Ono što je zapanjujuće je da se te količine nalaze u pire krompiru ili pečenju, koje sadrži oko 675 ng nikotina.

Povrće poput patlidžana i zelene paprike također je na tom popisu, zajedno s paradajzom koji navodno sadrži oko 332 ng svaka. Da bude jasnije prosječna cigareta može sadržavati oko 12 mg nikotina, što je 18 000 puta više od krompira.

Mali nivoi nikotina

Upravo zbog toga stručnjaci ne vjeruju da možete postati ovisni o hrani na isti način. ''Iako je nikotin prirodno prisutan u voću, povrću i drugoj hrani koju jedemo svakodnevno, nivoi su izuzetno mali, tako da nema načina da postanete ovisni o njima'', dodaje Lindblad.

''Kada konzumirate ovu hranu male koncentracije nikotina putuju kroz crijeva i tijelo to lako probavlja. Za usporedbu, nikotinski proizvodi (kao što su nikotinske vrećice) imaju mnogo veće količine nikotina koji se apsorbiraju izravno u krvotok.''

''Komercijalno dostupni proizvodi, uključujući cigarete, nikotinske nadomjesne terapije (NRT), proizvode bez dima i druge, sadrže dovoljno visok nivo nikotina da privremeno utječu na funkciju mozga na reverzibilan način'', objašnjavaju stručnjaci.