Hrana koju konzumiramo značajno utječe na naše zdravlje. Poznato je da neke namirnice povećavaju rizik od određenih stanja i stoga ih treba jesti u ograničenim količinama, dok nam druge zapravo mogu pomoći u održavanju zdravlja i zaštiti od određenih bolesti i problema.
Izraz “superhrana” često se spominje posljednjih godina kada je u pitanju zdrava prehrana. Neki stručnjaci kažu da tako nešto zapravo ne postoji jer nijedna hrana ne može magično riješiti više zdravstvenih problema.
Međutim, profesor Tim Spector ustvrdio je da bi mogla postojati jedna takva superhrana. Univerzitetski profesor genetske epidemiologije, preporučio je jesti žlicu jedne namirnice dnevno kako bi se zaštitili od kardiovaskularnih bolesti, upala, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka. Profesor Spector je rekao da inače ne koristi izraz superhrana, ali maslinovo ulje može biti iznimka.
"Ljude bi mogla odbiti činjenica da se radi o ulju, nečemu što se povezuje s nezdravom hranom, ali ima velike zdravstvene prednosti. Iako su mnoge od nas učili da se bojimo masti, istraživanja pokazuju da je prehrana bogata ekstra djevičanskim maslinovim uljem povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka", objasnio je Spector.
Maslinovo ulje bogato je polifenolima, biljnim spojevima s antioksidativnim djelovanjem.
"Mnoge od ovih prednosti pripisuju se visokom udjelu polifenola u ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Ne samo da ovi polifenoli imaju snažne protuupalne učinke, već također potiču rast korisnih crijevnih bakterija, doprinoseći dobrom zdravlju crijeva. I više od svega drugog, ne mogu se sjetiti bolje kombinacije od maslinovog ulja i ukusne sezonskog paradajza. Malo je jela koja se ne popravljaju malom kapljicom maslinovog ulja, kako za vaše zdravlje tako i za vaše nepce. Postoji razlog zašto je maslinovo ulje temelj mediteranske prehrane", rekao je profesor.
S time se složio i njegov prijatelj i kolega, dr. Michael Mosley, koji je nedavno preminuo. Ove godine je dr. Mosley u svojoj emisiji "Just One Thing" na BBC-u, preporučio ljudima da svaki dan pojedu kašiku maslinovog ulja.
"Maslinovo ulje je također bogato nečim što se zove oleinska kiselina, što bi s polifenolima, moglo objasniti zašto dobar gutljaj maslinovog ulja dnevno može smanjiti upalu, poboljšati naše pamćenje i smanjiti krvni tlak. U nedavnoj španjolskoj studiji na preko 12.000 ljudi, istraživači su otkrili da su oni koji su pili žlicu i pol maslinovog ulja dnevno imali upola manje šanse da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti, što je impresivno", rekao je tada Mosley.
Ova povezanost je pronađena samo kod onih koji konzumiraju ekstra djevičansko maslinovo ulje, a ne rafinirano ili obično maslinovo ulje. S druge strane, istraživanje iz 2020. pokazalo je da konzumacija maslinovog ulja u bilo kojem obliku snižava krvni pritisak, iako je ekstra djevičansko ulje imalo veći učinak.