jako je ukusan

Nemate vremena za pripremu tradicionalnog ajvara? Donosimo brzi recept za užurbane dane

Brzi recept za ajvar ne zahtijeva sate provedene u kuhinji, a rezultat je toliko ukusan da ćete sigurno sačuvati ovaj recept za buduće pripreme

Zamislite zimsku sezonu slavlja bez ukusnog ajvara. Nažalost, sve je teže naći vrijeme za pripremu tradicionalnog ajvara, koji zahtijeva dug proces: od čišćenja i pečenja povrća do mljevenja i kuhanja. Srećom, imamo brzi recept za ajvar koji možete pripremiti za svega sat vremena.

Sastojci za jednu turu (oko 3-4 tegle):

  • 2 kg crvene paprike
  • 2 velika patlidžana
  • Pola glavice belog luka
  • 1 ljuta papričica (opciono, za ljubitelje ljutog)
  • 50 ml ulja
  • 3 kašike sirćeta
  • So, po ukusu

Priprema

Operite patlidžan i papriku, očistite ih od peteljki i sjemenki, a zatim ih narežite na manje komade. Očistite bijeli luk i stavite ga zajedno s patlidžanom i paprikom na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok povrće ne omekša, što traje oko 30 minuta.

Kada se povrće ispeče, stavite ga u blender i dobro izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje, so i sirće. Ponavljajte postupak dok ne obradite sve pripremljeno povrće. Dobijenu smjesu kuhajte na šporetu dok ne ispari višak vode, što traje oko 30 minuta.

Služite u prethodno sterilizovane tegle, obrnute naopako i ostavite da se ohladi.

Uživajte u pripremi i degustaciji vašeg brzog ajvara!