Zamislite zimsku sezonu slavlja bez ukusnog ajvara. Nažalost, sve je teže naći vrijeme za pripremu tradicionalnog ajvara, koji zahtijeva dug proces: od čišćenja i pečenja povrća do mljevenja i kuhanja. Srećom, imamo brzi recept za ajvar koji možete pripremiti za svega sat vremena.
Sastojci za jednu turu (oko 3-4 tegle):
- 2 kg crvene paprike
- 2 velika patlidžana
- Pola glavice belog luka
- 1 ljuta papričica (opciono, za ljubitelje ljutog)
- 50 ml ulja
- 3 kašike sirćeta
- So, po ukusu
Priprema
Operite patlidžan i papriku, očistite ih od peteljki i sjemenki, a zatim ih narežite na manje komade. Očistite bijeli luk i stavite ga zajedno s patlidžanom i paprikom na pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok povrće ne omekša, što traje oko 30 minuta.
Kada se povrće ispeče, stavite ga u blender i dobro izmiješajte. Dodajte maslinovo ulje, so i sirće. Ponavljajte postupak dok ne obradite sve pripremljeno povrće. Dobijenu smjesu kuhajte na šporetu dok ne ispari višak vode, što traje oko 30 minuta.
Služite u prethodno sterilizovane tegle, obrnute naopako i ostavite da se ohladi.
Uživajte u pripremi i degustaciji vašeg brzog ajvara!