Hljeb je osnovna namirnica koja se zna nagomilati, naročito ako ga ne jedemo svaki dan. Nema potrebe da ga odmah bacate, jedino naravno ako ste primijetili plijesan. Ako ne želite napraviti knedle ili ga pohovati, a nije super suh da od njega napravite mrvice, vratite mu vlagu na nekoliko načina.
U mikrovalnoj
Grijanje u mikrovalnoj najbrža je metoda te daje najbolje rezultate.
Prvo navlažite hljeb na način da ga omotate u papirnati ubrus koji je prije pokvašen vodom. Nadalje, stavite u mikrovalnu i zagrijte na kratko vrijeme, najmanje desetak sekundi, ovisno o mikrovalnoj.
Nakon toga će biti mekan, kao da je svjež.
U rerni
Ako nemate mikrovalnu, i ovo je dobar način, no trajat će malo duže. Prvo treba zagrijati rernu na 150 do 180°C. Nakon toga omotajte hljeb u aluminijsku foliju. Ako je jako suh, prvo ga malo potapkajte mokrom krpom.
Pazite s količinom vode, kako se ne bi na koncu pretvorio u kašu, jer se nalazi u aluminijskoj foliji.
Nakon deset do dvadeset minuta hljeb će biti svjež za jelo.
Uz pomoć celera
Osvježavanje hljeba vrlo je praktično za hljeb koji je narezan. Ovo treba napraviti večer prije, odnosno u vrećicu s hljebom staviti jednu do dvije stabljike celera. Ujutro samo maknete celer, a hljeb će upiti vlagu iz celera.