Kad neki restoran posluje 70 ili 100 godina, govorimo o dugoj tradiciji i o mjestu koje je mnogo toga preživjelo. No, šta biste rekli na one koji su "živi" nekoliko stotina godina? Upravo je takvu listu objavio portal foodandwine.com. Po njima, ovo je pet uglednih "najstarijih restorana" koji od davnina poslužuju ručak ili večeru.
Ovi restorani ne samo da su primali i hranili goste nego su također djelovali kao središta zajednice i kulturni centri. Bili su svojevrsne vremenske kapsule u razvoju, čuvajući i prenoseći recepte i bilježeći historiju. Od velškog puba iz 12. stoljeća pa do bivšeg benediktinskog samostana u Austriji koji poslužuje hranu više od 1200 godina, ovi su historijski restorani među najstarijima na svijetu.
Honke Owariya (Kyoto, Japan) – otvoren 1465.
Honke Owariya (Kyoto, Japan) – otvoren 1465. amješten unutar jedne obične drvene zgrade u Kyotu. Honke Owariya najstariji je japanski restoran. Svjetlo dana ugledao je 1465., kad je otvoren kao slastičarnica. Trenutno ga vodi 16. generacija iste porodice, a najpoznatiji je po prodaji mochija (koji je stvorila 13. generacija). Ali i drugih specijaliteta poput jela s gljivama shiitake, nasjeckanog omleta, tempure od škampa, japanskog poriluka...
Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House (Kaifneg, Kina)
Navodi se da je otvoren 1153. Tačnije, smatra se da je Ma Yu Ching's Bucket Chicken House otvoren za vrijeme dinastije Jin. Razvio se iz biznisa prodaje pečenih pilića na tržnici. Godine 2007. UNESCO je restoran proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom pokrajine Henan. Tako da ako ručate ovdje, možete se hvaliti kako uživate u ručku s potpisom UNESCO-a.
The Old House 1147 (Maesteg, Wales
The Old House 1147 (Maesteg, Wales) – otvoren 1147. Historijski otvoren kao pub u 12. stoljeću, Old House je nekada posjetiteljima služio tradicionalne pite s graškom i krompirom. Posljednjih desetljeća šarmantna kamena zgrada ugostila je velikane poput Richarda Burtona, Elizabeth Taylor i Davida Bowieja,. Nakon višegodišnje obnove Old House 1147 ponovno je otvoren 2019. kao mjesto za vjenčanja. Ali i restoran s raznovrsnijim jelima.
Wurstkuchl (Regensburg, Njemačka)
Wurstkuchl (Regensburg, Njemačka) – otvoren 1146. Wurstkuchl, čije ime prevodimo kao "kuhinja s kobasicama", posluje od srednjeg vijeka. Prvi put je otvoren kada je završena izgradnja kamenog mosta koji je prelazio rijeku Dunav. Most je još uvijek u upotrebi. Restoran prodaje hiljade domaćih svinjskih kobasica pečenih na roštilju na drveni ugljen. Zajedno s kiselim kupusom i senfom napravljenim po dugotrajnom zaštićenom receptu.
St. Peter Stiftskulinarium (Salzburg, Austrija)
St. Peter Stiftskulinarium (Salzburg, Austrija) – otvoren 803. Smješten unutar salzburške opatije svetog Petra, benediktinskog samostana osnovanog u 7. stoljeću. St. Peter Stiftskulinarium smatra se najstarijim restoranom na svijetu. Wolfgang Amadeus Mozart navodno je ovdje rado jeo (zamislite kad rezervirate stol koji je nekada prije vas rezervirao Mozart), a 2003. restoran je proslavio svoju 1200. obljetnicu. Danas gosti mogu rezervirati stol u jednoj od 11 blagovaonica St. Peter Stiftskulinarium. Te uživati u bečkom odresku, kao i u buteljama vina iz dobro opskrbljenog podruma.