U receptu za ove ukusne štanglice po starinskom receptu pečeno tijesto se preliva glazurom koja se dobije od 12 kocaka šećera rastopljenih u tri kašike vode u koju se doda vanilija.
Jedna kocka šećera ima oko pet grama, objašnjeno je na Instagram stranici recepti.moje.mame.
Sastojci:
250 grama mljevenih oraha
250 g suhog grožđa
200 g šećera
4 jaja
glazura od čokolade ili od šećera
Priprema:
Pomiješati u sudu mljevene orahe, suho grožđe, šećer i cijela jaja tako da se sve sjedini.
Pleh podmazati i posuti brašnom (ili samo obložiti papirom za pečenje), sipati masu, rastanjiti je na debljinu 2 centimetra i peći na umjerenoj vatri (190°C) oko pola sata.
Pečen kolač preliti glazurom, sačekati da se ohladi, pa sjeći na štangle. Umjesto preliva od šećera možete napraviti glazuru od čokolade od 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, prenose Vijesti.