Kod ovog kolača morate paziti s pečenjem jer će u suprotnom izgubiti svoju čar.
Kako kolač ne bi bio presladak birajte čokoladu s najmanje 70 posto kakaa, a sastojak koji ga razlikuje od klasičnog lava kolača je instant kava. Poslužite ga uz sladoled od vanilije ili šlag.
Sastojci:
40 g tamne čokolade
2 kašike kakaa
20 g instant kafe
2,5 dcl mlijeka
100 g maslaca
50 g brašna
100 g šećera
5 jaja
šećer u prahu (za posipanje)
Priprema:
U posudu staviti naribanu čokoladu i preliti mlijekom te staviti na vatru. Dodati kakao i instant kafu te sve skupa pustiti da zavrije.
Prosijati brašno u omekšali maslac pa postepeno dodavati vrelom čokoladnom mlijeku. Miješati dok smjesa ne postane potpuno glatka.
Smjesi dodati žumanca i miješati kako bi smjesa postala glatka i kremasta.
Bjelanca sa šećerom istući u čvrst snijeg i nježno umiješati u čokoladnu smjesu.
Kalupe premazati otopljenim maslacem i napuniti čokoladnom smjesom. Peći na 180 stepeni 12 minuta.
Ukrasiti kakaom u prahu, šećerom u prahu te poslužiti toplo, uz sladoled ili šlag.