Politika

Nermin Nikšić preuzeo dužnost premijera FBiH, Fadil Novalić se nije pojavio

Nermin Nikšić Vlada FBiH Nikšićem

Lider SDP-a Nermin Nikšić danas se i zvanično vratio na poziciju premijera Federacije BiH.

Primopredaja dužnosti izvršena je u zgradi Vlade FBiH, a osim Nikšića na pozicije je zvanično stupilo i 16 novih ministara i to:

SDP - Vojin Mijatović kao ministar obrta i razvoja, Nerin Dizdar na čelu Ministarstva za izbjeglice, Vedran Lakića kao ministar za energiju, rudarstvo i industriju, Nedžad Lokmić kao ministar za boračka pitanja te Jasna Duraković kao ministrica obrazovanja.

NiP će imat dva ministra, Adnana Delića na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja te Kemala Hrnjića kao ministra poljoprivrede.

Ispred Naše stranke u Vladi FBiH trebali su Nasiha Pozder kao ministrica turizma i zaštite okoliša te Amir Hasičević kao ministar trgovine.

Ramo Isak, kao nezavisni kandidat, vodit će Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH.

HDZ ministri su: Toni Kraljević (Ministarstvo finansija), Vedran Škrobić (Ministarstvo pravde), Sanja Vlaisavljević (Ministarstvo kulture i sporta), Željko Nedić (Ministar prostornog uređenja) te Adnrijana Katić (Ministarstvo prometa i komunikacija).

Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 vodit će Ministarstvo zdravstva.

Tokom današnje primopredaje dužnosti u zgradi Vlade FBiH viđeni su mnogi već sada bivši ministri, ali ne i bivši premijer Fadil Novalić.

Podsjetimo da je nova federalna vlada potvrđena na sjednici Predstavničkog doma prošlog petka. Novu većinu čine stranke Trojke i HDZ.

(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)
(Foto: Fena)