Politika

NES i SBiH neće biti dio vlasti na državnom nivou

NES i SBiH neće biti većina na državnom nivou, kazao je danas predsjednik NES-a Nermin Ogrešević nakon sastanka Osmorke sa Miloradom Dodikom u Doboju.

Balans u agencijama

“Nije bilo prostora ni kod SNSD-a ni Trojke da se dogovore neka rješenja. Mišljenja smo bili da trebamo imati četiri ministarstva u Vijeću ministara i balans u agencijama i institucijama na državnom nivou. Jedno od bitnih pitanja je pitanje dvostrukog jezika u školskim i drugim institucijama u RS.

Vidjet ćemo šta ćemo za federalni nivo, ne bih špekulirao. Razgovarali smo o političkim temama kada je u pitanju državni nivo. Ono o čemu smo obavješteni kada je dogovor na državnom nivou , ključno je dostignuće da se napravi ambijent. Mi nismo zadovoljni potezima koji su povučeni. Kolege i njihove stranke mogu imati drugačije mišljenje. Dali smo šansu procesu, ali rezultat nije takav da bi NES i SBiH mogli nositi teret vlasti. Mi ovo ne radimo zbog SDA. SDA i DF imaju svoje politike. O naslijeđu SDA vladavine ćemo se izjasniti. I oni su imali prilike da pokažu rezultate i vrline. Ne radimo to preračunato. Navikli smo biti u opoziciji. politika i naš rad su dugoročni i želimo biti strpljivi i boriti se za rješenja koja su za nas i po nama dobri za državu”, kazao je Ogrešević.

Mogu nastaviti pregovarati

Dodao je kako ne zna šta će biti za niže nivoe vlasti.

Predsjednik SBiH Semir Efendić podsjetio je na najavu ove dvije stranke da nisu spremni učestvovati u vlasti na državnom nivou nakon odluke vlasti RS o državnoj imovini. Zatražili smo da se zakon opovuče iz procedure, što je bio minimum. Kako nije bilo spremnosti da se priča o tome, naš stav je da nećemo biti dio vlasti na nivou države. Pitanje četvrtog ministarstva je sporno. Dogovoreno je da SNSD ima četiri ministarstva, a stranke Osmorke tri. Nismo ni došli do tih pitanja, jer nije bilo spremnosti da se razgovara o državnoj imovini. Ostale stranke mogu nastaviti da pregovaraju. Žao nam je da partneri iz Osmorke nisu više s nama insistirali da se ambijent popravi ne samo riječima nego i djelima”, rekao je Efendić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
4 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Konaković: NES i SBiH su povukli nekorektan potez | Epoha.ba Hadžići
2 mjeseci

[…] Podsjetimo, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević nakon sastanka Osmorke sa Miloradom Dodikom u Doboju kazao je kako neće biti dio na državnom nivou vlasti. […]

trackback
Hoće li NES i SBiH isporučiti SDA-u četvrtog delegata u Domu naroda BiH i šta bi to značilo? - Atraktiva.Net
2 mjeseci

[…] Kao zvanični razlog Nermin Ogrešević i Semir Efendić naveli su Milorada Dodika. […]

trackback
Hoće li NES i SBiH isporučiti SDA-u četvrtog delegata u Domu naroda BiH i šta bi to značilo? - Vitez.ba
2 mjeseci

[…] Kao zvanični razlog Nermin Ogrešević i Semir Efendić naveli su Milorada Dodika. […]

trackback
Hoće li NES i SBiH isporučiti SDA-u četvrtog delegata u Domu naroda BiH i šta bi to značilo? | Epoha.ba Hadžići
2 mjeseci

[…] Kao zvanični razlog Nermin Ogrešević i Semir Efendić naveli su Milorada Dodika. […]