Američki snagator

New York cheesecake: Recept za superkremastu tortu drugačiju od svih koje ste probali

Za razliku od obične torte od sira, New York cheesecake nije prozračan
Za razliku od obične torte od sira, New York cheesecake nije prozračan. Američki snagator konkretniji je, gušći i kremastiji

Za razliku od obične torte od sira, New York cheesecake nije prozračan. Američki snagator konkretniji je, gušći i kremastiji, a nerijetko i slađi s finim mirisima limuna i vanilije. Odličan dodatak je i voćni preljev koji jednostavno možete napraviti tako da svježe ili smrznuto voće pomiješate s malo limunovog soka i šećera pa kratko prokuhate, a prema želji možete dodati i pokoju kašičicu marmelade.

Sastojci za New York cheesecake:

Za koru:

  • 85 g putera + za kalup
  • 140 g digestive keksa
  • 1 kašika šećera u prahu

Nadjev:

  • 900 g krem sira
  • 250 g šećera
  • 3 kašike glatkog brašna
  • 1 i ½ kašičice ekstrakta vanilije
  • sitno naribana korica 1 limuna (oko 2 kašičice)
  • 1 i ½ kašičice soka od limuna
  • 3 velika jajeta, plus 1 žumanjak
  • 200 ml kiselog vrhnja

Priprema New York cheesecakea:

Za razliku od obične torte od sira, New York cheesecake nije prozračan
  1. Rernu zagrijte na 180 °C, a kalup za pečenje od 23 cm premažite puterom iznutra te izvana obložite s dva sloja aluminijske folije.
  2. Kekse usitnite u sjeckalici ili istucite batom za meso pa pomiješajte s rastopljenim puterom i kašikom šećera. Ravnomjerno ih utisnite na dno kalupa.
  3. Pecite 10 minuta i ostavite da se hladi dok pripremate nadjev.
  4. Povećajte temperaturu rerne na 220 °C. Miksajte sir na srednjoj brzini dok ne postane kremast, oko 2 minute. Postepeno dodajte šećer, brašno i prstohvat soli i zatim ekstrakt vanilije, limunovu koricu i sok. Umutite i jaja i žumanjak, jedno po jedno, a zatim ulijte i kiselo vrhnje te miksajte na laganoj brzini dok se ne sjedini. Tijesto treba biti glatko, lagano i pomalo prozračno.
  5. Stranice kalupa premažite otopljenim puterom pa stavite kalup na lim za pečenje. Ulijte nadjev u kalup pa pecite 10 minuta. Zatim smanjite temperaturu rerne na 110 °C i pecite još oko 45-55 minuta. Ako lagano protresete lim, kolač bi se trebao lagano ljuljati, ali ne smije biti prevlažan.
  6. Isključite rernu i otvorite vrata rerne pa ostavite da se hladi unutra 2 sata. Prođite tankim nožićem uz rub kolača kako biste ga odvojili od kalupa. Labavo pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći.