Politika

Nikad jače upozorenje Evrope Dodiku: “Ugrožava mir, Unija je spremna poslati 6.000 vojnika u BiH”

Zbog krize u Bosne i Hercegovine u tu je zemlju tokom vikenda stiglo izaslanstvo grupacije Zelenih/EFE u Evropskom parlamentu.

Njegovi članovi razgovaraju s bosanskohercegovačkim parlamentarcima i drugim dužnosnicima kako bi poslali upozorenje da Evropski parlament neće biti tek promatračem krize u BiH koja je eskalirala nakon što je parlament Republike Srpske 10. decembra usvojio zaključke kojima je povukao saglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani, neizravnom oporezivanju te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, prenosi "Jutarnji list".

"Imamo jamstva generala (iz EU) da oni mogu dovesti postrojbe jačine do šest hiljada vojnika u roku od 24 sata", kazao je za televiziju N1 europarlamentarac Thomas Waitz koji boravi u Sarajevu zajedno sa predsjedateljem izaslanstva Evropskog parlamenta za suradnju s BiH i Kosovom Romeom Franzom.

Zastupnici iz RS u parlamentu BiH odbili su sudjelovati u razgovorima s Waitzom i Franzom uz obrazloženje kako grupacija Zeleni/EFE u Europskom parlamentu koju oni predstavljaju ima "neuravnotežena stajališta".

"Oni zanemaruju stavove dva konstitutivna naroda, ustav i opće prilike u zemlji, a stajališta su im usklađena samo sa željama bošnjačke politike", kazala je Snježana Novaković-Bursać koja je zastupnica u parlamentu BiH ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.