DOBRA IDEJA

Nikad jednostavniji i slasniji pohovani patlidžani! Napravite omiljeno ljetno jelo bez previše nereda

Na Instagram profilu Cucina Mammaela kreatorice Emmanuele, koju prati više od 330 tisuća korisnika te društvene mreže, naišli smo na recept za ‘kotlet‘ od patlidžana koji izgleda toliko dobro, istovremeno sočno i kremasto, da smo instantno ogladnjeli i već razmišljamo kako što prije moramo svratiti do pijace po zalihu patlidžana.

View this post on Instagram

A post shared by Emanuela | Food Creator (@cucinamammaela)

Priprema se tako da se patlidžan najprije dobro opere, zatim ga je potrebno izbockati viljuškom i ispeći dok ne omekša. Od ovog koraka nadalje sve postaje prilično lako, jer je patlidžan dovoljno tek oguliti, uvaljati u brašno, jaja i prezlu i baciti na tavu na malo masnoće. Priprema na ovaj način bit će jednostavnija, jer pri paniranju patlidžan možete držati za peteljku, što cijeli postupak čini urednijim i bržim.

Također, pripremljen na ovaj način, patlidžan će iznutra biti mekan i kremast, a izvana hrskav i ne previše mastan. Zapravo, bit će prilično drugačiji od klasičnog pohovanog patlidžana. Poslužite ga uz prilog po želji, poput primjerice kuhanog ili pečenog krompira ili povrća na pari, rižu, proso, heljdu ili jednostavno sezonsku salatu, dodajte tome i krišku limuna i predobar ljetni ručak je spreman. Recept pogledajte u nastavku.

Za jedan pohovani patlidžan trebat će vam:

  • 1 veći patlidžan
  • 3-5 kašika brašna
  • 3-5 kašika prezle
  • 1 jaje
  • ulje
  • sol

Priprema:

Patlidžan operite i izbodite ga viljuškom. Ubacite u rernu na 180 stepeni na 30 do 40 minuta. Kada je pečen, maknite koru, ali ostavite peteljku. Viljuškom lagano spljoštite meso patlidžana i papirom tapkajte po pečenom patlidžanu kako biste izvukli višak tekućine. Umočite patlidžan u brašno, zatim u umućeno jaje koje ste posoliti pa u prezlu. U tavu stavite ulje i pecite dok ne poprimi zlatnu boju. Dodatno posolite po pripremi.