MIT ILI ISTINA

Niste pili alkohol, a ‘pali’ ste na testu: Postoji mogućnost da ste konzumirali ove dvije stvari

Pitate se, kako je to moguće? Neki tvrde da vodica za ispiranje usta može uzrokovati da napušete nešto promila prilikom testiranja. Drugi pak tvrde da konzumacija hrane koja se pripremala s vinom ili pivom također može uzrokovati povećanje alkoholnih promila u vašem dahu.

Jedna je korisnica Tik Toka ispričala kako je bila zaustavljena od prometne policije u Španiji i podvrgnuta testiranju na alkohol. Drager je pokazivao da ima 0,11 mg alkohola po litri izdahnutog zraka, iako je djevojka uporno negirala da je pila alkohol. No kada ju je policajac pitao što je toga dana jela, sjetila se da je ručala mljeveno meso koje se kuhalo s pivom.

Sada se dovodi u pitanje odgovornost, jer vozač ne mora nužno znati kako je kuhar u nekom restoranu spravljao jelo, odnosno je li koristio vino ili pivo kod pripreme. Kod nas se također mnoga jela spravljaju uz dolijevanje određene količine vina, iako moramo istaknuti, ako se primjerice spravlja rižoto, ne morate biti vrhunski kuhar da biste znali da se pri dolijevanju pusti da alkohol ispari, prije nego krenete dodavati ostale namirnice. Tada u jelu više ne bi trebalo biti alkohola.

S druge strane postoji velika urbana legenda o vodici za ispiranje usta. Mnogi su se vozači pokušali izvući nakon napuhanih promila upravo na račun notorne vodice. No, dokazano je da ona zaista u sebi ima nešto malo alkohola te da netom poslije dolaska u usnu šupljinu ona može uzrokovati da vozač bude pozitivan na alkohol.

Međutim, to je izrazito kratkog vijeka, vi nakon korištenja vodice niste unijeli alkohol u krv, pa stoga zabilježeni promili pri testiranju dolaze isključivo od para koje su ostale u usnoj šupljini. Stoga, dragi vozači, pamet u glavu i zapamtite da je jedini način da ste potpuno bezbrižni ako sjedate za volan jest da uopće ne konzumirate alkohol.