Jednostavne i brze poslastice su odlično rješenje kad nam se hitno jede nešto slatko. Ali, ako ste se zaželjeli počastiti s pravim slastičarskim remek-djelom, evo prijedloga! Kolač nosi grandiozno ime - Dinastija. Kako je riječ o starom receptu, za pretpostaviti je da mu je imenu "kumovao" naziv nekad iznimno popularne sapunice istoga naziva.
Inače se Dinastija šnite mogu pripremati u obliku torte što zahtijeva zasebno pečenje svake kore. Kako bi skratili pripremu preporučujemo vam da napravite ovu verziju šnita, koja uključuje samo jedno pečenje. Također, od jedne kreme ćete dodavanjem sastojaka u zadnjem koraku na kraju dobiti dvije.
Zvuči predobro, ali je istinito. Izdvojite malo vremena i uživajte u svakoj komponenti raskošnih šnita.
Dinastija šnite
Sastojci:
Za kore:
10 bjelanaca
250 g šećera
1 kašika limunovog soka
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
200 g sjeckanih oraha
100 g grožđica
Za kremu:
10 žumanaca
100 g šećera u prahu
200 g otopljene čokolade
250 g maslaca
500 ml mlijeka
50 g šećera
1 kašika gustina
1 vrećica pudinga od vanilije
1 vrećica šlag kreme od vanilije
Za dekoraciju:
2 vrećice šlag pjene
200 ml mlijeka ili slatkog vrhnja
malo sjeckanih oraha i čokolade, po želji
Priprema:
Krenite s pripremom kora. U bjelance i limunov sok postepeno dodajite šećer i umutite u čvrsti snijeg. Grožđice, prethodno namočene u vodi i malo ruma, ocijedite i sitno nasjeckajte. U posudu dodajte isjeckane grožđice, brašno i prašak za pecivo te izmiješajte. Smjesu dodajte i orahe te postepeno dodajite prethodno pripremljeni snijeg od bjelanaca i šećera. Laganim pokretima sjedinite smjesu i ravnomjerno rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Preporučujemo dimenziju pleha 42x34 cm ili slično. Pecite otprilike 15 - 20 minuta na 160 stupnjeva. Kada se kora ohladi podijelite ju na tri jednaka dijela.
Za pripremu kreme šećer, gustin i puding razmutite s malo mlijeka. Ostatak mlijeka i šećera zagrijte u loncu. Kada mlijeko proključa, dodajte prethodno razmućeni puding i kuhajte na srednje jakom plamenu dok se puding ne zgusne. Ostavite ga da se ohladi.
Žumancima dodajte šećer u prahu i kuhajte na pari. Nakon 3 do 4 minute kuhanja na laganoj vatri, mikserom nastavite mutiti smjesu još 5 minuta, odnosno dok se smjesa ne zgusne. Ostavite smjesu da se ohladi.
Otopite čokoladu te i nju ohladite.
U ohlađenu smjesu žumanaca dodajte puding i kratko ih sjedinite s mikserom. U 2/3 pripremljene kreme dodajte maslac omekšan na sobnoj temperaturi i čokoladu. Sve izmiješajte i sjedinite te ostavite u frižideru na 1 sat. U preostalu 1/3 kreme dodajte šlag kremu, u obliku praha iz kesice, miksajte dok se krema malo ne zgusne. Ostavite i ovu kremu u frižideru na 1 sat.
Nakon hlađenja još jednom kratko izmiksajte čokoladnu kremu.
Slaganje je jednostavno. Na podlogu stavite jednu koru, premažite je žutom kremom i debelim slojem čokoladne kreme. Na to ponovno dolazi druga kora i postupak se ponavlja dok ne iskoristite sve sastojke. posložene šnite premažite čokoladnom kremom i ostavite u hladnjaku na pola sata. Ukrasite ih šlagom, sjeckanim orasima i čokoladom.