Svijet

Njemačka isključuje mogućnost embarga na isporuke ruske nafte i gasa

Njemačka je u ponedjeljak odbacila mogućnost zabrane uvoza energenata iz Rusije uprkos planovima SAD-a i nekoliko evropskih saveznika da usvoje strože sankcije Moskvi kako bi zaustavili rat u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

"Trenutno ne postoji drugi način da se osigura snabdijevanje energijom za grijanje, mobilnost, snabdijevanje električnom energijom i industriju", rekao je saopštio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Dodao je da savezna vlada mjesecima radi sa partnerima u Evropskoj uniji i izvan nje na razvoju alternativa ruskim energentima.

"Ali to se neće dogoditi preko noći”, dodao je.

Scholz je ponovio njemačku podršku privrednim i finansijskim sankcijama i naglasio da je energetski sektor namjerno isključen iz sankcija.

"Svi naši koraci osmišljeni su na način da snažno pogađaju Rusiju i da su održivi", naglasio je.

Njegova izjave uslijedila je nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio da pregovaraju s evropskim partnerima o zabrani uvoza ruske nafte u zapadne zemlje.

Cijene nafte, prirodnog gasa i uglja na svjetskim tržištima u ponedjeljak su dostigle rekordne vrijednosti, nakon najava novih potencijalnih sankcijama Zapada Rusiji, uključujući energetski sektor.