Svijet

Njemačkim hotelima i restoranima nedostaje 65.000 radnika. Posljednja nada: Useljavanje

Strukovne udruge procjenjuju kako njemačkim ugostiteljima i hotelima nedostaje više od 65.000 radnika, što je nevjerovatan broj

Mnogi restorani i kafići u Njemačkoj skraćuju radno vrijeme ili zatvaraju svoja vrata. Razlog: nedostatak radne snage. Strukovne udruge procjenjuju kako njemačkim ugostiteljima i hotelima nedostaje više od 65.000 radnika.

„Nedostatak radne snage je na vrhu razloga za zabrinutost kod hotelijera i ugostitelja", saiopćili su iz Udruženje njemačkih hotelijera i ugostitelja (Dehoga). Trenutno je na Uredima za zapošljavanje diljem Njemačke otvoreno 33.160 radnih mjesta u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No Dehoga polazi od dvostruko veće brojke.

„Mnogi restorani i hoteli više ni ne prijavljuju uredima za zapošljavanje da su im potrebni radnici zato što ni ne očekuju da će im ured nekoga i poslati", kaže Sandra Warden koja je pri Dehogi zadužena za kretanja na tržištu rada.

Kako vratiti radnike i pronaći nove?

Svoju procjenu manjka radnika Warden temelji na iskustvima iz proteklih godina.

„2019. je nedostajalo oko 40.000 radnika u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No tijekom pandemije koronavirusa se situacija dodatno zaoštrila", kaže Warden.

Tokom pandemije i zatvaranja lokala, mnogi radnici u ovoj branši su pronašli zaposlenje u nekom drugom, u pravilu bolje plaćenom, sektoru. Potražnja za radnicima se pogotovo sada usred sezone godišnjih odmora, drastično pojačala.

Ko će se znojiti za 2.600 eura bruto

Skraćeno radno vrijeme i manje jela na jelovniku

Nijemci velikom većinom odmor provode u svojoj domovini, ali ove godine često u mjestima u kojima provode odmor nailaze na zatvorena vrata ugostiteljskih objekata, prenosi DW.

„Mnogi restorani i kafići posežu za raznim mjerama: skraćuju radno vrijeme, ili unutar sedmice pauziraju nekoliko dana. Ili zbog nedostatka osoblja u kuhinji drastično skraćuju jelovnik", kaže Warden.

U nekim objektima se uvodi i sistem samoposluživanja jer jednostavno nedostaje konobara.

Posljednja nada: Useljavanje

Najviše nade Dehoga polaže u prihvaćeni reformirani zakon o useljavanju koji će omogućiti lakše useljavanje iz zemalja izvan Evropske unije i za radnike bez fakultetske diplome, ali i na olakšane mogućnosti pristupa tržištu rada za izbjeglice.

U Dehogi smatraju da je potrebno raditi na tome da se poboljša i imidž zaposlenja u ovoj branši. Pritom se ne spominje povećanje plaća koje su u ugostiteljskom i hotelijerskom sektoru relativno niske. Prema podacima internetskog portala za zapošljavanje Stepstone, kvalificirani kuhar mjesečno može računati s bruto plaćom od oko 2.600 eura.