Vijesti

Noćne besjede optuženika i predsjednika Suda BiH: Tužilaštvo BiH istražuje tajni sastanak Mehmedagića i Debevca

Isti dan kada je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo drugu optužnica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić sastao se sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem.

Tajni sastanak ovog dvojca desio se 14. decembra u ulici Branilaca Sarajeva, u glavnom gradu BiH.

Postavlja se pitanje kako optuženik i osumnjičeni Mehmedagić može da se sastaje sa Debevcem, predsjednikom pravosudne institucije pred kojom mu se sudi?

Krenimo redom.

22. oktobra ove godine Tužilaštvo BiH podiglo je prvu optužnica protiv Mehmedagića i službenika OSA-e Muhameda Pekića zbog zloupotrebe položaja. Mehmedagić i Pekić se sumnjiče da su navodno zloupotrijebili svoj položaj u Agenciji da bi otkrili ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv Mehmedagića.

4. novembra Sud BiH potvrdio je ovu optužnicu, a 18 decembra počelo je suđenje u ovom predmetu.

Četiri dana prije toga, dakle 14. decembra podignuta je druga optužnica protiv Mehmedagića, ovaj put u aferi "Sigurnosne provjere". Pored njega, optužen je i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Tužilaštvo BiH pored toga vodi istragu protiv Mehmedagića zbog navodno sporne fakultetske diplome.

Dakle, isti dan kada se protiv Mehmedagića podiže druga optužnica, on se sastaje sa predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcem.

Raport je u posjedu fotografija na kojima se njih dvojica vide u haustoru jedne zgrade u Sarajevu. Prema tim fotografijama, vidi se da su se njih dvojica zadržali više od dva sata.

Dolazak Mehmedagića i Debevca na sastanak

Detalji razgovora nisu poznati.

Mehmedagić i Debevec odlaze sa sastanka nakon više od dva sata

Međutim, s obzirom na to da se Mehmedagiću sudi u instituciji na čijem je čelu Debevec postavlja se pitanje da li je taj sastanak bio legitiman i legalan!?

Pored toga, Mehmedagić čeka da Sud BiH potvrdi ili odbaci optužnicu Tužilaštva BiH u predmetu "Sigurnosne provjere".

Zanimljivo je da je do istih saznanja došlo i Tužilaštvo BiH koje je otvorilo predmet o mogućem neovlaštenom sastanku Mehmedagića i Debevca.

To nam je potvrdio i Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Naš upit da li je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet i ako jeste na osnovu čega, te zbog čega smatraju da je sastanak sporan, Grubešić nam je odgovorio šturo:

"Formiran je predmet", naveo je Grubešić.