Mnogo puta ste do sada čuli da je ovsena kaša jedna od najzdravijih doručaka na svijetu, e baš tu se krije jedna caka! Naime, kupovne ili prerađene kaše od ove žitarice nisu najbolji izbor! Jedino je zdravo ako kupite cjeloviti ovas, sameljete ga i od takvog brašna napravite sebi obrok. Uz to možete dodati voće po želji i orašaste plodove.
Ovakva kaša je baš hranljiva. Može da pomognu u gubitku kilograma, obnavlja zalihe zdravog holesterola, poboljšava imunitet, pruža odličan izbor vlakana, štiti kožu.
Zašto je ovas tako zdrav?
Uključivanje ovasa u ishranu može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, regulaciji krvnog pritiska, šećera u krvi i poboljšanju varenja.
Njegova upotreba seže daleko u historiju, sa dokazima koji ukazuju na to da je domestikovan i kultivisan još u bronzanom dobu, oko 3.000 godina prije nove ere, u regiji današnje Švajcarske. Ovi rani tragovi ovsa kao kultivisane biljke pokazuju njegovu važnost kroz historiju u ishrani evropskih naroda, gdje je često bio glavni izvor energije i hranljivih materija.
Dobar je izvor vitamina B kompleksa, pre svega vitamina B1 (tiamina), B5 (pantotenske kiseline), B6 (pirodoksina) i folne kiseline. Od ostalih vitamina sadrži Vitamin E i vitamin K.
Od minerala sadrži : Fe (željezo), Mg (magnezijum) i Zn (cink), Bakar (Cu), Mangan (Mn), Fosfor (P).
Ovas sadrži ugljene hidrate, proteine, zdrave masti, antioksidanse i fitonutrijente koji imaju brojne koristi za zdravlje, te smanjuje rizik od srčanih i bolesti organa za varenje. Ova namirnica je bogat izvor složenih ugljenih hidrata koji pružaju dugotrajnu energiju, pa se preporučuje kao idealan izbor za početak dana. Također, ovas je izvor esencijalnih aminokiselina i sadrži relativno visok sadržaj proteina naspram nekih drugih žitarica. Ima mali procenat masti u svom sastavu, ali taj mali procenat su zdrave, nezasićene masne kiseline.
Brojni benefiti
Najveći benefit ovsa je sadržaj biljnih vlakana, konkretno rastvorljivih i nerastvorljivih biljnih vlakana. Beta – glukan je najznačajniji rastvorljiv oblik vlakana u ovsu. Pomaže u snižavanju holesterola i regulaciji šećera u krvi. Bogat je i nerastvorljivim biljnim vlaknima, kao što su celuloza, hemiceluloza i lignin.
Oni pomažu u održavanju zdravlja digestivnog trakta i regulaciji varenja i probave tako što zajedno sa vodom povećavaju volumen stolice, i samim tim olakšavaju prolazak hrane kroz crijeva. Zato ga preporučujem u prevenciji i liječenju zatvora.
Bubrenje biljnih vlakana iz ovasa doprinosi osjećaju sitosti, pa ih zato često preporučujem i za smanjenje apetita. Da bi imali efekat bubrenja, važno je uz ovsene unositi i dovoljnu količinu vode. Također, biljna vlakna iz ovsa služe kao hrana za korisne bakterije u crijevima, što ima za benefit poboljšanja ravnoteže crijevne flore a samim tim pozitivno utječe i na imunitet.