Politika

Nova drama u Osmorci: NiP i NS izbacuju NES iz vlasti u USK, a uvlače SDA!? ‘Kaznit ćemo ovu izdaju’

Mustafa Ružnić NiP NS Edin Forto Elmedin Konaković

Koalicija stranaka Osmorke čini se ulazi u ponovo u turbulentnu fazu, a epicentar problema je Krajina.

Naime, sudeći prema izjavama još uvijek aktuelanog premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića (NES) NiP i NS rade na tome da izbace njih i SDP iz vlasti. A, po tome onda novu Vladu USK činit će te dvije stranke i SDA te DF.

Ružnić je pojasnio ko, prema njegovim informacija, osim NiP i NS treba biti dio vlasti u USK.

"Prema provjerenim informacijama, a o čemu su već uveliko izvještavali i mediji, u Unsko- sanskom kantonu traju intenzivni i konkretni pregovori o formiranju vlasti koje predvode Halil Bajramović (NiP) i Jasmin Hušić (Naša stranka). U okviru tih dogovora već je utvrđeno da bi novi mandatar Vlade trebao biti Kemal Hrnjić (NiP) dok bi najveći broj ministarstava pripao SDA, a potom DF-u, Našoj stranci i POMAK-u. Valja naglasiti činjenicu da su najuključeniji i svakako najviše lično zainteresirani za ovakvu raspodjelu vlasti, uz Bajramovića, Jasmin Hušić (NS) i Zikrija Duraković (POMAK)", kaže Ružnić.

Ružnić dalje navodi da predstavnici NiP-a i NS-a u USK očito ignoriraju postojanje koalicije na federalnom nivou.

"Nameće se zaključak da lideri ovih stranaka Elmedin Konaković i Edin Forto pokušavaju diciplinirati Narodni evropski savez i stavljaju cijeli Unsko- sanski kanton u okvire provincije za koju oni najbolje znaju šta joj je potrebno i kako treba funcionirati", kazao je Ružnić.

Ovaj NES-ovac dalje navodi da će kazniti izdaju.

"Pri tome zaboravljaju da smo mi Krajišnici, koji nikada nikome kroz historiju nismo bili bili podanici. Jednako su nam mrski i podanički mentalitet i izdaja, koje znamo uočiti mnogo prije nego što nam se bilo
šta nametne. Izdaju posebno kažnjavamo, a što će se vjerovatno ispostaviti i u ovom slučaju", rekao je on.

Na kraju kaže da će odgovor na sve to dati u narednih sedam dana.

"Narodni evropski savez svoju misiju nastavlja na istim principima i sve odgovore na ova pitanja sigurno ćemo dati u najkraćem vremenskom periodu od najviše sedam narednih dana, jer mi nismo samo predstavnici ovog naroda već dio njega", poručio je Ružnić.

Inače, NES zajedno sa Strankom za BiH čine dio parlamentarne većine u Parlamentu FBiH. Njihova grupacija dobila je čak četiri ministarstva u Vladi FBiH, a imaju 9 zastupnika.

Ipak, bez njihovog učešća, nema većine za Vladu koju bi sastavljao Nermin Nikšić.