radionice Boeinga saab raketa zima
Svijet

Nova glavobolja za ruske trupe: Kijevu stiže veliko pojačanje

Ministarstvo odbrane SAD razmatra prijedlog Boeinga da u Ukrajinu pošalje jeftine, male i precizne bombe koje se mogu postaviti na lako dostupne rakete.

Kako saznaje Reuters, riječ je o oružanom sistemu malog promjera za lansiranje sa zemlje (GLSDB) kojeg su zajedno razvili iz radionice Boeinga i švedske odbrambene i sigurnosne firme SAAB.

Glavna obilježja projektila su mogućnost gađanja ciljeva iz različitih uglova, visoka preciznost i učinkovitost na velikim udaljenostima. Ima domet od 150 kilometara (što je dvostruko više od raketa koje Ukrajinci ispaljuju iz sustava HIMARS i ML270). Vođen je GPS-om, može spriječiti određena elektronička ometanja. Upotrebljiv je u svim vremenskim uvjetima i može se koristiti protiv oklopnih vozila.

Sistem GLSDB kombinira GBU-39 bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26. GBU-39, koji funkcionira kao bojna glava GLSDB-a, ima mala, sklopiva krila koja mu omogućuju da “lebdi” više od 100 km i gađa mete promjera jednog metra.

Takvo oružje bi omogućilo ukrajinskim oružanim snagama da napadne daleko iza ruskih linija. Zapadni saveznici se suočavaju s izazovima da zadovolje potrebe Kijeva za novim oružjem.

Isporuka u proljeće 2023.?

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023. godine jer su njegove glavne komponente lako dostupne i relativno jeftine.

Određena količina GLSDB jedinica već je napravljena, ali još uvijek postoje brojne logističke prepreke vezane uz službenu nabavku takvog oružja.

Boeingov plan zahtijeva izuzeće od otkrivanja cijene i “dubinskog pregleda” koji osigurava da će Pentagon dobiti najbolju moguću ponudu. Bilo kakav dogovor također bi zahtijevao da najmanje šest dobavljača ubrza isporuke svojih dijelova i usluga za proizvodnju oružja.

Putinova invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i municijom američke proizvodnje, dok saveznici SAD u istočnoj Evropi naručuju ogromnu količinu oružja za opskrbu ukrajinskih snaga.

“Radi se o dobivanju količine po niskoj cijeni”, rekao je Tom Karako, stručnjak za oružje i sigurnost pri Centru za strateške i međunarodne studije.

“Pad zaliha u SAD objašnjava žurbu za nabavom više oružja. Zalihe su pale na nivo niži nego što bismo to željeli i koje će nam trebati da odvratimo sukob u Kini”.

Karako je rekao da je odlazak SAD iz Afganistana ostavio na raspolaganju mnogo bombi koje se ne mogu tako lako koristiti s ukrajinskim avionima. Sada bi se trebali potražiti “inovativne načine da ih pretvorimo u oružje sposobno za korištenje.”

Prenamjena oružja

Prenamjena oružja za redovitu vojnu upotrebu nije nova taktika. Protuzračni sistem NASAMS koristi projektile AIM-120, koji su izvorno trebali biti ispaljeni iz borbenih aviona.

GLSDB sistem jedan je od najmanje šest planova za proizvodnju nove municije za Ukrajinu i američke istočnoevropske saveznike, koje SAD trenutačno razmatra.

Pentagon također razmišlja o ubrzanju proizvodnje minobacačkih granata od 155 milimetara. One se trenutno proizvode samo u vladinim pogonima, dopuštajući da ih grade i vojno-odbrambeni izvođači radova.

U proizvodnom pogonu u Arkansasu, američki Lockheed Martin udvostručuje napore kako bi zadovoljio rastuću potražnju za mobilnim raketnim sistemima HIMARS. Oni su bili uspješni u gađanju ruskih opskrbnih linija, komandnih mjesta i tenkova.

Američka kompanija koja proizvodi vojnu opremu trenutno rješava probleme opskrbnog lanca i nedostatak radne snage kako bi udvostručila proizvodnju na 96 raketnih lansera godišnje. Lockheed Martin proizvodi oko 4600 projektila godišnje, a u Ukrajinu ih je do sada poslano više od 5000.

Glasnogovornik Pentagona, poručnik Tim Gorman, odbio je komentirati pružanje bilo kakvih “specifičnih sposobnosti” Ukrajini.

Rekao je da SAD i saveznici “identificiraju i razmatraju najprikladnije sisteme” koji bi pomogli Kijevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare