Zdravlje

Nova studija mijenja sve: Kako koronavirus utječe na nervni sistem

Koronavirus ne uzrokuje samo temperaturu, kašalj i probleme s disanjem nego i neurološke probleme poput glavobolje i vrtoglavice, pokazala je nova studija.

Studiju su proveli kineski naučnici na pacijentima u Wuhanu, ishodištu pandemije, i rezultate objavili u časopisu JAMA Neurology.

Izvijestili su da je trećina od 214 pacijenata koje su pregledali pokazivala znakove utjecaja virusa na nervni sistem.

I ranije je bilo slučajeva da su pacijenti oboljeli od covida-19 gubili osjećaj mirisa i okusa.

“Malo je studija, još tapkamo u mraku”

“Ti simptomi ukazuju na to da je bolešću na neki način bio zahvaćen i mozak”, komentirao je specijalist za infektivne bolesti Bernd Salzberger iz sveučilišne bolnice u Regensburgu.

“No jako je malo studija o utjecaju koronavirusa na mozak pacijenata. Još tapkamo u mraku”, dodao je.

Studija iz Wuhana temeljila se samo na historijibolesti, laboratorijskim nalazima i radiološkim pretragama 214 pacijenata.

Neurolog Ling Mao s Fakulteta znanosti i tehnologije u Huazhongu napisao je da su kod 78 pacijenata (36,4 posto) uočene neurološke poteškoće.

Najčešće se radilo o vrtoglavici i glavobolji. Usto ih je 12 izgubilo osjet okusa, a 11 mirisa. Šest pacijenata pretrpjelo je i moždani udar.

Međutim, kineski naučnici nisu sigurni jesu li ti simptomi posljedica same bolesti ili su dio odgovora organizma na upalne procese.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare