Izbacivanje jedne kašičice soli dnevno iz prehrane može sniziti krvni pritisak jednako učinkovito kao i početni lijekovi za hipertenziju, pokazuju nova istraživanja. Ova vijest dolazi iz studije objavljene u časopisu Journal of the American Medical Association koja je ispitivala kako unos natrija utječe na krvni pritisak kod sredovječnih i starijih osoba, uključujući i one koji nemaju visok krvni pritisak i one koji već uzimaju antihipertenzive.
"Otkrili smo da će 70-75 % svih ljudi, bez obzira na to jesu li već na lijekovima za krvni pritisak ili ne, vjerovatno doživjeti smanjenje krvnog pritiska ako smanje unos natrija u svojoj prehrani", rekla je u saopćenju za medije dr.sc. Norrina Allen, profesorica zdravstvene politike na Odjelu za preventivnu medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern Feinberg.
Za ovu su studiju istraživači ispitivali utjecaj unosa natrija hranom na krvni pritisak kod osoba srednje i starije dobi. Istraživanje se radilo na uzorku 213 osoba u dobi od 50 do 75 godina, s različitim vrijednostima krvnog pritiska: normalnim, kontroliranim visokim, nekontroliranim visokim i neliječenim visokim.
Učesnici su se po jednu sedmicu držali prehrane s visokim i niskim udjelom natrija. Prehrana s visokim udjelom natrija imala je dodatnih 2200 mg natrija (nešto manje od jedne žličice), dok je prehrana s niskim udjelom natrija imala približno 500 mg natrija ukupno.
Prehrane s niskim udjelom natrija dovele su do smanjenja sistoličkog krvnog pritiska (gornjeg ili prvog broja na tlakomjeru), u poređenju s uobičajenom prehranom sudionika i prehranom s visokim udjelom natrija.
Sistolički krvni pritisak (donji pritisak na tlakomjeru) učensika je bio snižen za 7-8 mm Hg kada su bili na prehrani s niskim udjelom natrija, u poređenju s prehranom s visokim udjelom natrija. Međutim, sistolički krvni pritisak ispitanika se snizio za 6 mm Hg na prehrani s malo natrija u poređenju s njihovom uobičajenom prehranom.
Smanjenje krvnog pritiska od oko 6 mm Hg je uporedivo je s učinkom početnih lijekova za hipertenziju, naveli su stručnjaci u saopćenju istraživanja.
Ljudi koji su uzimali lijekove za krvni pritisak su i dalje imali koristi od smanjenja natrija u prehrani, što naglašava da promjene u prehrani ne utječu samo na ljude koji ne uzimaju lijekove.
Razvijanje visokog krvnog pritiska može biti rezultat mnogih faktora, a neki, poput genetike, su potpuno izvan vaše kontrole. Ipak, prehrana je jedan od promjenjivih faktora i može imati značajan utjecaj na krvni pritisak. Stručnjaci navode da ograničenje prerađene hrane daje značajne rezultate jer većina natrija koju ljudi konzumiraju nije nužno dodana hrani u vrijeme konzumacije.
Smanjenje soli u prehrani ne znači nužno da će hrana biti bljutava i bezokusna. Postoji puno načina za dodavanje okusa hrani koji ne uključuju sol. Stručnjaci predlažu:
- korištenje svježeg začinskog bilja (bosiljak, majčina dušica, cilantro)
- korištenje začina (cimet, čili u prahu, kumin)
- korištenje sokova za dodavanje okusa (100 % sok od nara, narandže ili ananasa)
- izradu vlastitih temeljaca ili kupovinu temeljaca bez dodanog natrija.
Za više savjeta o tome kako smanjiti unos natrija i pritom sniziti krvni pritisak, razgovarajte s ljekarom.