iz prazne ne puca

Novi ćorak Denisa Bećirovića

Posljednje otvoreno pismo Denisa Bećirovića doživjelo je sinoć istu sudbinu kao i sva prethodna - postalo je ćorak.

Pokazalo je to sinoćnje glasanje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

U fotofinišu, isprepadan opozicionom twitter mašinerijom, labilni Bećirović je ispalio svoj posljednji u nizu ćoraka pozivajući parlamentarce da se priklone SDA-u i ne glasaju za Vukoju.

Čak ni politički laici nisu mogli ne primijetiti da Bećirovićev ispaljeni metak nije imao cilj da spriječi potvrđivanje Vukoje, nego unošenje razdora u SDP, pa da on po onoj staroj matrici 'zavadi pa vladaj' preuzme stranku.

Bećirović je, naime, povjerovao da mu opća halabuka može donijeti određeni politički poen kao i da bi to mogla biti sjajna prilika da pokaže da unutar stranke ima veći utjecaj na zastupnike nego predsjednik partije Nermin Nikšić.

Otvorenim pismom Bećirović je stao na partijsku vagu s Nikšićem i bukvalno ispuhao. Od 15 zastupnika nije ga poslušao nijedan.

Teško se u ovom slučaju Bećirović može vaditi na svoju principijelnost i to da ga je 'poslušao' (samo) Damir Mašić jer je Mašić svoj stav iznio onda kada Bećirovića proces izbora Vukoje uopće nije zanimao - niti ga je komentirao niti kritizirao.

Bećirović, koji je potpredsjednik SDP-a, već mjesecima se ne odaziva na partijske sastanke niti održava ikakvu komunikaciju sa rukovodstvom. Ovaj politički umišljaj i nadmenost očito nije naišao na odobrenje unutar članova partije koji, dok on piskara pisma i putuje po svijetu, vode žestoku bitku sa reliktima prošle vlasti i njihovim tviter bukadžijama koje Bećirović često iz straha posluša.

Tako je sinoćnje glasanje ustvari bio šamar otrežnjenja za Bećirovića, koji se jutros probudio u realnosti. Namaštani utjecaj i moć, autoritet i harizma kalirali su u treptaju oka.

No, ostat će upamćen još jedan politički hinjski pokušaj unošenja nemira u sopstvenu partiju koja ga je, a što Bećirović uporno želi zaboraviti, zajedno sa još 10 stranaka ugurala u Predsjedništvo BiH čiju pozornicu sad koristi da sebi prigrabi još jednu funkciju - predsjednika stranke. I to bi, prema svemu sudeći, moglo završiti kao ćorak.