priča dana u nba

Novi sukob na terenu. Nurkić: Ništa nije naučio. Opet će udariti nekog. Green: Nazvao sam ga glupanom

Priča dana u NBA ligi nije spektakularna pobjeda nekog tima ili neko briljantno individualno izdanje jednog od košarkaša - nego novi žestoki duel Jusufa Nurkića i Draymonda Greena!

Agresivni All-Star krilni igrač Golden State Warriorsa, poznat po neobuzdanom ponašanju, udario je 12. decembra prošle godine u glavu centra Phoenix Sunsa i zaradio suspenziju zbog koje je pauzirao 12 utakmica.

Vratio se u postavu

I prvi duel dva kluba od te utakmice donio je nastavak bitke Greena (33) i Nurkića (29), jer igrač Warrirosa u međuvremenu vratio u postavu (Warrirosi slavili sa 113:112 protiv Sunsa).

Vatreno je bilo u trećoj četvrtini.

Nurkić je "nagurao" Greena pod košem Warriorsa i postigao poene preko igrača "Ratnika". To je popratio dvaput udarivši rukom o parket, rugajući se Greenu da je ipak "premali" za njega, prenosi ESPN.

Dvije minute kasnije, Green je uzvratio.

S Nurkićem između njega i obruča, Green je šutirao preko Nurkića i spremio loptu preko njegove glave u koš. Odmah je tresnuo rukom o parket, kao i Nurkić.

"Ne možeš biti nikakav defanzivac ako to namjeravaš učiniti. Vjerovatno si me teži za 30 kilograma. Moraš biti oprezniji", poručio je Green našem košarkašu govoreći o ovoj akciji.

Inače, jedan od uvjeta koji je NBA liga postavila Grenu za povratak na parket nakon divljačkog napada na Nurkića u decembru bilo je stručno savjetovanje i dokazivanje i njegovom timu i ligi da je naučio upravljati svojim ponašanjem.

Nurkić je u subotu navečer rekao da Green to očito nije učinio.

"To je žalosno. Ništa nije naučio. Samo je pitanje vremena. Opet će udariti nekog drugog. Zapamtite sve što sam rekao. Ne zaslužuje priliku", poručio je Nurkić.

Kada su mu prenijeli Nurkićeve komentare, Greenu je trebalo malo vremena prije nego što je odgovorio na pres-konferenciji.

"Mislim da sam večeras bio odličan. Pokušao mi je ući u glavu, ali nije išlo. Ako želi da hodam uokolo tiho poput njega, nikad to neću učiniti.

Tihi dečki ne pobjeđuju. Može nastaviti jahati na istom konju na kojem je ujahao. Može odjahati svoju guzicu odavde na tom istom konju", rekao je Green.

Verbalni obračun

Nurkićeve primjedbe dospjele i u svlačionicu Warriorsa, izazivajući smijeh i odmahivanje glavom. Stephen Curry nazvao je komentare "idiotskim".

Warriorsima su Greenove nestašluci i način na koji je balansirao u subotu bili najjači dokaz da se promijenio.

"Suspenzija je bila stvarna. Draymond je znao da je njegova karijera na kocki. On razumije da mora biti tip kakav je bio ranijih devet godina, a ne onaj koji je bio prošle", rekao je trener Warrirosa Steve Kerr.

Inače, Green i Nurkić su se rano verbalno sukobili, razmijenivši riječi u prvoj četvrtini nakon što je Greenu dosuđen prekršaj.

Nekoliko sekundi kasnije, Nurkiću je sviran faul u napadu na Greenu.

Igrač Golden Statea je odgovorio otrčavši do drugog kraja terena i udarivši se dva puta po glavi, kao jasan znak Nurkiću.

Upitan o gestu nakon Nurkićevog prekršaja u napadu, Green je rekao:

"Nazvao sam ga glupanom kada sam pokazao na svoju glavu. Rekao sam, ne možeš početi pričati i onda navaliti na mene. To nije pametno."

Osam minuta prije kraja treće četvrtine, Greenu je dosuđena prva tehnička greška od suspenzije jer je frustrirano uradio nogom nakon što nije dosuđen faul koji je očekivao.

Green ove sezone već je odslužio suspenziju od pet utakmica zbog gušenja Rudyja Goberta, centra Minnesota Timberwolvesa.