trebamo izbjegavati žena mjeri struk metar
BHDoktor

Novogodišnje odluke: Ovu hranu trebamo izbjegavati kako bismo smršavjeli

Epidemija pretilosti u svijetu ne pokazuje znakove usporavanja. Nedavni izvještaj o stanju pretilosti za 2022. pokazalo je da 19 država trenutno ima stopu pretilosti koja premašuje 35 posto i da je 4 od 10 odraslih Amerikanaca pretilo, piše Eat This. A upravo hrana igra veliku ulogu. Naime, u spomenutom izvještaju stoji da konzumiranje brze i prerađene hrane, ali i pića, otežava kontrolu tjelesne težine. Zato tu hranu trebamo izbjegavati.

Iako nijedna hrana i piće nisu direktno odgovorni za težinu, dijetetičari tvrde da ipak postoje namirnice koje su povezane s pojačanim debljanjem. Općenito, ova je hrana obično vrlo ukusna, ultraprerađena i brzo probavljiva jer često nema vlakana i proteina. I što je najvažnije, naročito je bogata kalorijama, što dodatno otežava pridržavanje ukupnih dnevnih kalorijskih ciljeva.

Zato , ako u narednoj godini želite izbjeći suvišne kilograme i nastojite smršavjeti, dijetetičari savjetuju da izbjegavate sljedeće namirnice:

prerađeno meso i mesne proizvode
pržene krompiriće
krofne i ostala slatka peciva
sladoled
pića s dodanim šećerom

Ne samo da ove kalorijske bombe siromašne hranjivim tvarima povećavaju rizik od debljanja, istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu JAMA Neurology, a u kojem je učestvovalo više od deset hiljada odraslih, pokazalo je da su ljudi koji su 20 posto ili više svojih dnevnih kalorija dobivali iz prerađene hrane imali povećan rizik od kognitivnog pada.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare