PESTICIDI

Nutricionistica izdvojila najzagađenije voće i povrće na pijaci pa otkrila najbolji način da sačuvate zdravlje

Kako pesticidi utječu na zdravlje?

Kako izdvaja nutricionistica Ana Petrović, na prvom mjestu među voćem i povrćem s najviše pesticida su – jagode. Zatim ide špinat, jabuke, kelj, nektarine, grožđe. Nakon toga na listi su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir, celer.

S druge strane, ona izdvaja i voće i povrće s najmanje pesticida. To su avokado, kukuruz, zamrznuti grašak, ananas, luk, patlidžan, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokule.

Kako pesticidi utječu na zdravlje

"Nepravilna primjena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih. Izloženost pesticidima je povezana s brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su problemi s probavom, alergije, problemi s hormonima i posljedice na živčani sistem", objasnila je Petrović.

"Najbolji način za zaštitu je uzgoj vlastitog voća i povrća, ako ste u mogućnosti, ili kupovina namirnica od provjerenih proizvođača ili organskih proizvoda, osobito kada je prva grupa u pitanju. Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na vanjskom dijelu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća", zaključuje Petrović, piše Espreso.