Prema farmaceutkinji i nutricionističkoj terapeutkinji Deborah Grayson, ispijanje čaja ili kave s određenom hranom moglo bi povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih tvari. Evo što valja izbjegavati uz čaj.
Ako uz obrok uvijek pijete čaj, mogli biste postati anemični, rekla je Deborah Grayson za The Mirror.
Dodala je da je rizik od anemije, ozbiljnog nedostatka željeza, posebno visok ako ste žena koja ima menstruaciju.
Hrana koja je ‘ne-ne’ uz čaj i kavu uključuje obroke bogate željezom poput odreska i pečene govedine, kao i zeleno povrće poput špinata, brokule i kelja.
Studije su otkrile da brojne kemikalije u čaju i kavi mogu blokirati apsorpciju željeza, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.
Osim u čaju i kavi, polifenoli se također nalaze u hrani poput voća, povrća i začina — iako u mnogo nižim količinama.
Tanini, koji se također nalaze u vinu, kao i oksalati, također su poznati po svom učinku blokiranja željeza.
Simptomi mogu biti iscrpljujući; uključujući ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i ponavljane infekcije.
Grayson je ponudila još neke ‘pogreške tijekom obroka‘ koje mogu imati štetan utjecaj na naše zdravlje.
Na primjer, ona savjetuje onima sa slabim apetitom koji žele dobiti na težini ili mišićima da se suzdrže od pijenja previše tekućine uz obroke jer prisutnost tekućine u želucu može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti.