Nutricionistica Sandra Moñino Costa tvrdi da određena metoda spravljanja krompira može poboljšati njegova protuupalna svojstva.
"Jeste li znali da krompir i batat mogu biti proupalne ili protuupalne namirnice, ovisno o načinu kuhanja? Ovo je pravilan način", rekla je u videu kojeg je objavila na svom Tik Toku.
Sandra je pokazala kako guli krompir i batat, a rernu je stavila da se zagrije na 200 °C. Potom je povrće narezala na uske duge komadiće te ih je začinila kurkumom, biberom i đumbirom.
Ovi začini nisu samo ukusni, već su i potencijalno korisni za zdravlje. Studija iz 2020. pokazala je da kurkumin, ključni spoj u kurkumi, ima, pored ostalog, antikancerogena, antioksidativna i protuupalna svojstava.
Škrob u krompiru postaje rezistentni škrob
Druga istraživanja pokazala su da konzumacija đumbira može ublažiti bolove u mišićima i čak poboljšati stanje pacijenata s osteoartritisom, hroničnog poremećaja koji uzrokuje oštećenje hrskavice i okolnog tkiva, a karakterizira ga bol, ukočenost i gubitak funkcije.
"Ako ih ispečete i pojedete sljedeći dan, škrob u krompiru postaje rezistentni škrob te tako postane savršena hrana za bakterije koje imamo u debelom crijevu. Ove bakterije proizvode maslačnu kiselinu, koja je prirodni protuupalni lijek. Već znate da kombinacija nekih začina ima protuupalnu moć, poput kurkume, bibera i đumbira" objasnila je Sandra.
Ona je zatim pojačala rrnu na 230 °C, pokapala krompire maslinovim uljem i pekla ih je 15 minuta. "A pogledajte ove ukusne krompire ovdje", rekla je kad ih je izvadila iz rerne.
Hronična upala čest je zdravstveni problem, a mogu je pokrenuti različiti faktori. Simptomi variraju od tjelesne boli i stalnog umora do gastrointestinalnih problema, oscilacija težine i ponavljajućih infekcija, piše Express.