IZBJEGAVAJTE IH

Nutricionistica tvrdi: Ove dvije vrste hrane mogu dovesti do začepljenja arterija

Slana hrana osnovni je dio mnogih prehrana, no pretjeran unos natrija može imati ozbiljne posljedice na zdravlje srca. Prehrana bogata natrijem doprinosi povećanju krvnog pritiska, što je vodeći faktor rizika za srčane bolesti i začepljenje arterija. S vremenom, ovaj pritisak na kardiovaskularni sistem može dovesti do nakupljanja plaka u arterijama, ograničavajući protok krvi i povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara.

Određena slana hrana, koja se možda već nalazi u našoj kuhinji ili ostavi, može imati štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sistema, tvrdi nutricionistica Krutika Nanavati.

"Pretjeran unos natrija može doprinijeti visokom krvnom pritisku, što zauzvrat povećava rizik od razvoja ateroskleroze - stanja u kojem se arterije mogu začepiti masnim tvarima", upozorila je za SheFinds.

Dakle, prema Nanavati, ovo su dvije vrste hrane koje trebamo izbjegavati kako bismo smanjili taj rizik.

Smrznuta pizza

Smrznuta pizza često je prvi izbor kada osjetimo želju za brzom i ukusnom hranom. Osim toga, savršen je izbor za užurbane večeri. Nažalost, Nanavati upozorava da redovito konzumiranje te smrznute hrane nije dobar izbor za zdravlje srca.

"Smrznute pizze često su prepune sira i prerađenog mesa, što ih čini izrazito bogatima natrijem. Nadalje, mnoge popularne marke koriste deblje tijesto, što dodatno povećava ukupni sadržaj natrija", ističe nutricionistica.

"Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka, poput salama i kobasica, značajno povećavaju razinu LDL (lošeg) holesterola koji se nakuplja kao plak na stijenkama arterija", dodaje ljekar dr. Bhaskar Semitha. Kad se arterije suze, protok krvi se smanjuje, što dodatno opterećuje srce. Zdravija alternativa je domaća pizza s tijestom od cjelovitih žitarica, svježim povrćem i nemasnim sirom.

"Dodavanje lisnatog povrća, poput špinata, povećava unos vlakana i pomaže u regulaciji holesterola, čime se arterije održavaju čišćima", sugerira ljekar.

Čips od krompira

Čips od krompira jedan je od najklasičnijih i najpopularnijih međuobroka. No, stručnjaci upozoravaju da je također izrazito nezdrav te može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući debljanje i komplikacije sa srcem, ako se redovito konzumira u prekomjernim količinama. Osim toga, može uzrokovati začepljenje arterija.

"Čips od krompira obično se duboko prži u nezdravim uljima bogatima zasićenim i transmasnim kiselinama. Ove masti mogu povećati razinu holesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama što tokom vremena vodi do začepljenja arterija", objašnjava dijetetičarka Mary Sabat.

Nutricionistica Susan Schachter slaže se s ovim tvrdnjama te dodaje kako je čips također "bogat pretjeranim količinama natrija", što donosi dodatne zdravstvene komplikacije.

"Kombinacija trans masti i visokog unosa natrija može povisiti razinu LDL holesterola i povećati rizik od stvaranja plaka u arterijama, što može uzrokovati začepljenje arterija i kardiovaskularne bolesti", zaključila je Schachter.