Dodatak šećera korišten u nekoliko namirnica pomogao je u širenju ozbiljno opasne superbakterije po SAD-u, prema studiji iz 2018. Riječ je o šećeru trehaloza, koji se nalazi u hrani kao što su nutricionističke pločice i žvakaće gume. Ako se nalazi potvrde, to je oštro upozorenje da čak i naizgled bezopasni aditivi mogu uzrokovati zdravstvene probleme kada se uvedu u našu opskrbu hranom, piše Sciencealert.
U ovom slučaju, trehaloza se povezuje s porastom dva soja bakterije Clostridium difficile, koja može uzrokovati proljev, kolitis, zatajenje organa, pa čak i smrt. Brzi porast bakterija otpornih na antibiotike postao je veliki problem za bolnice posljednjih godina, a vrijeme se poklapa s dolaskom trehaloze.
"2000. godine trehaloza je odobrena kao dodatak hrani u Sjedinjenim Državama za niz namirnica od sušija i povrća do sladoleda", rekao je jedan od istraživača, Robert Britton s Baylor College of Medicine u Teksasu, još u januaru 2018. .
Linije C. difficile na koje Britton govori su RT027 i RT078. Kada su istraživači analizirali genome ova dva soja, pronašli su sekvence DNK koje su im omogućile da se hrane malim dozama šećera trehaloze vrlo učinkovito.
Naučnici su analizirali genome dva soja
Zapravo, ove posebne bakterije trebaju oko 1000 puta manje trehaloze da bi preživjele nego druge vrste C. difficile, zahvaljujući njihovoj genetskoj strukturi.
Kako bi testirali svoje nalaze, naučnici su eksperimentirali s miševima koji su dobili soj RT027. U skupini koja je dobivala male doze trehaloze, stopa smrtnosti bila je mnogo veća - ne zbog više bakterija, otkrili su naučnici, već zato što joj je šećer omogućio da proizvodi više otrovnih toksina.
Prema podacima iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u, prijavljenim 2011., C. difficile je odgovoran za pola miliona infekcija tokom godine i 29.000 smrtnih slučajeva u prvih 30 dana od postavljanja dijagnoze. Nadajmo se da nam ovo novo istraživanje može pomoći u pronalaženju načina da se borimo protiv toga.
"Važan doprinos ove studije je spoznaja da ono što smo nekoć smatrali savršeno sigurnim šećerom za ljudsku prehranu, može imati neočekivane posljedice", rekao je jedan od istraživača James Collins.