Magazin

Od ovog teško da može bolje: Recept za očaravajući turski grah

Etli kuru fasulye naziv je za turski grah, varivo. Postoje brojne varijacije recepta, ali ono što je zajedničko su kockice mesa

Etli kuru fasulye naziv je za turski grah, varivo koje je omiljeno u Turskoj. Postoje brojne varijacije recepta, ali ono što je većini zajedničko jesu kockice mesa.

Grahu se dodaje janjetina, suho meso ili kobasice, a najčešće se poslužuje s kuhanom rižom i jogurtom.

Sastojci za turski grah:

  • 300 g suhog bijelog graha
  • 500 g junetine ili janjetine za gulaš
  • 1 glavica luka
  • 1 list lovora
  • 25 g maslaca
  • 3 čehna bijelog luka
  • 40 g paste od paradajza
  • 15 g paste od turske slatke paprike (ili dodajte više paste od paradajza)
  • 1 kašikice šećera
  • 1 kašika limunova soka
  • so i biber

Priprema turskog graha:

Namočite grah u vodi preko noći. Sutradan stavite meso, luk i lovorov list u veliki lonac pa prelijte vodom i lagano posolite i pobiberite. Zagrijte do vrenja pa oberite pjenu. Smanjite vatru na srednju pa ostavite da se kuha dok meso ne postane mekano, oko sat vremena. Izvadite luk i lovor pa dodajte grah i još vode. Pojačajte vatru i pustite da zavrije. Zatim smanjite vatru i ostavite da krčka dok grah ne omekša.

U međuvremenu zagrijte tavu s debelim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i sjeckani češnjak, pastu od rajčice, crvenu papriku i šećer. Pržite nekoliko minuta uz stalno miješanje. Dodajte malo tekućine iz lonca s grahom i mesom pa dobro promiješajte.

Ponovite još nekoliko puta, sve dok umak od paradajza ne postane prilično rijedak. Umiješajte ga u grah i meso pa promiješajte, dodajte sok od limuna, so i biber po ukusu. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 5-10 minuta. Maknite s vatre i ostavite najmanje 10 minuta.