Vijesti

Odgođeno ročište Sebiji Izetbegović. Advokat UNSA: Neka donese dokaz da je položila ispite i sve ćemo poništiti

Senat UNSA-e diplome Sebije Izetbegović Senata

U Općinskom sudu danas je odgođeno ročište Sebiji Izetbegović o poništenju mjere o njenim akademskim zvanjima jer su njeni punomoćnici postavili novi zahtjev za određivanje mjere osiguranja vezano za rješenje kojim je Sebiji Izetbegović poništena diploma doktora nauka.

Potvrdio je ovo za Raport advokat i punomoćnik Univerziteta u Sarajevu Enver Smajkan.

"Ja sada moram dati odgovor na novi prijedlog mjere pa će se onda zajedno vjerovatno odlučivati, mada nije trebalo biti spojeno, ali eto, Sud je tako odlučio", kaže advokat.

Dodaje da je nastavak ročišta zakazan za petak, 16. juni.

"Malo mi je ovdje sada problem sudinica, dakle da bi se odredila mjera osiguranja moraju dva uslova biti ispunjena, to je: da je tužba vjerovatno osnovana i da bi to štetu nanijelo tužiteljici, odnosno da tuženi takvu štetu ne bi mogao nadoknaditi. Međutim kod nje ne postoji drugi razlog. Prema praksi u Sarajevu ovaj drugi razlog kad su javne ustanove u pitanju nikad ne postoji, a kad je u pitanju prvi razlog… ja sam to prošli put javno rekao i stalno govorim, neka gospođa Izetbegović donese dokaz da je položila ispite na postidplomskom studiju i nema spora, mi sve poništimo. To je poenta", ističe advokat Smajkan, pa nastavlja:.

"Pravo da vam kažem, nemam povjerenja, ima zakon i protokol ima Kantonalni sud pa će se riješiti po Zakonu. Ja sam naučio da to natjeram i na kraju ću sigurno dobiti zakonitu odluku, ali sudinica, čini mi se da danas nije ni pročitala spis, a donijela je privremenu mjeru tako da imamo problem tu, ali eto, ja sam dovoljno u ovome poslu da znam kako stvari funkcionišu i iskreno nemam povjerenja u sudinicu", kazao je za Raport advokat i punomoćnik Univerziteta u Sarajevu Enver Smajkan.