Vijesti

Oglasio se Milan Tegeltija: Napravili su veliku grešku u VSTV-u

Milan Tegeltiija danas je službeno podnio ostavku na mjesto predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Danas je i članica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan izabrana za privremenu predsjednicu ove institucije. Tim povodom se oglasio i Tegeltija.

Kaže da je zbog procjene da je došlo do kompromitacije VSTV-a kao institucije, predao pismenu ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, prethodno, kakao naglašava, “dajući VSTV-u priliku da kao tijelo samo odluči o trenutku podnošenja te ostavke, s obzirom na to da postoji osebujan zakonsko-proceduralni problem daljeg funkcionisanja VSTV-a u toj situaciji”.

“Kako sam prethodno najavljivao, ja sam sve uradio zakonito i ničim nisam dao doprinos blokadi VSTS-a.

Današnjom odlukom VSTS BIH o imenovanju člana VSTS koji će privremeno predstavljati VSTS, zakazivati sjednice, potpisivati akte (suštinski v.d. predsjednika VSTS) VSTS je samo pokazao da je kompromitacija potpuna i nepopravljiva.

Naime ovakvom odlukom, većinsko dio VSTS-a, u namjeri da se što prije otarasi svog predsjednika, ne pitajući za cijenu, učinio je takvu nepopravljivu grešku koja u cijelosti onemogućava bilo kakav dalji rad VSTS-a, niti se ta greška može popraviti.

PROČITAJTE  Predrag Kojović podnio krivičnu prijavu protiv Milana Tegeltije i Rajka Vasića

Naime, zakon o VSTS-u ne poznaje mogućnost imenovanja člana VSTS-a koji će predstavljati VSTS, zakazivati sjednice na kojima se donose odluke, potpisivati akte i slično, odnosno Zakon ni na koji način ne poznaje takvu mogućnost. To znači da je ovom odlukom VSTS izvršio ‘institucionalno samoubistvo’. Naime ova se greška ne može popraviti jer da bi se popravila potrebna je nova sjednica VSTS-a koju može zakazati samo predsjednik legalno izabran tajnim glasanjem svih članova VSTS”, kaže Tegeltija.

Bez zakonite sjednice, kako dodaje, nema niti jedne zakonite odluke VSTV-a. Tegeltija tvrdi da je suštinski VSTV ovom odlukom nepopravljivo blokirao svoj rad, odnosno sve odluke donesene na nezakonito sazvanoj sjednici neće moći biti zakonite.

“Sada je VSTS u situaciji da to ignoriše i da te odluke budu obarane po svim sudovima, uključujući i sud u Strasburu, ili da zahtijeva od zakonodavca hitnu izmjenu Zakona koji će deblokirati njegov rad. To je jedini preostali način za prevazilaženje ove situacije u ovim okolnostima.

PROČITAJTE  Iz VSTV-a objašnjeno kako je Lagumdžija kupio stan: Njegov sin je dobio na lutriji 50.000 KM

Ističem da sam članovima VSTS-a prepustio odluku o načinu tehničke realizacije moje ostavke i u tom rješenju nisam učestvovao ni na koji način. Ja sam zakazao sjednicu, dao ostavku, predao je na protokol onda kada su rekli da žele, sve ostalo je bilo na članovima koji su tu odluku donijeli bez mog prisustva. Ovo je još jedan dokaz koliko je VSTS kompromitovana institucija te koliko je podlegla političkim agendama SDA, do mjere da ih ništa što se tiče institucije nije ticalo, nego isključivo eliminacija predsjednika VSTS-a što prije, čak i ako to znači donošenje apsolutno nezakonitih odluka i blokadu rada institucije”, naglašava Tegeltija.Povezani postovi: