Životni stil

Okruglice od tikvica koje savršeno pašu uz tjesteninu

Tikvice su nam jedna od omiljenih ljetnih namirnica i uvijek smo u potrazi za novim receptima.  A mogućnosti je bezbroj. Prije nego se bacimo na recept, podsjetit ćemo vas još jednom zašto je dobro jesti tikvice.

Tikvice su dobar izvor vitamina A, B, C i K, a sadrže i neke minerale poput magnezija, fosfora, bakra, željeza, cinka, kalcija i mangana. Nutrijenti u tikvicama povoljno djeluju na zdravlje krvožilnog sistema, snižavaju holesterol i djeluju protuupalno.

Kako imaju jako malo kalorija, a puno vode, dobre su i za one koje žele smršaviti.

Za lagani ljetni obrok pripremite si okruglice od tikvica koje izvrsno pašu uz tjesteninu s marinarom. Za pripremu okruglica potrebno vam je svega 10-ak minuta, a dok se one peku, pripremite tjesteninu i marinaru. Ručak spreman u malo više od pola sata.
 

Sastojci za okruglice od tikvica:

  • 1 velika tikvica
  • 1 konzerva slanutka
  • 6 češnja bijelog luka
  • 50 g zobenih pahuljica
  • Bosiljak, svježi ili osušeni
  • Origano, svježi ili osušeni
  • So
  • Sok pola limuna
  • Paradajz sos (domaći ili kupovni – u slučaju domaćeg trebate i paradajz, najbolje šljivar)
  • Tjestenina
  • Maslinovo ulje

Priprema okruglica od tikvica:

  1. Procijedite slanutak, nasjeckajte 3 češnja bijelog luka i uz zobene pahuljice ubacite sve u blender i blendajte dok se sastojci ne povežu. Prebacite u posudu s naribanom tikvicom, začinima i sokom limuna. Miješajte dok se sve dobro ne poveže, a ako je smjesa prevlažna, dodajte manju količinu brašna ili krušnih mrvica.
  2. Formirajte kuglice od smjese te stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 190 stepeni, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
  3. Dok se okruglice od tikvice peku, stavite kuhati tjesteninu i marinaru. Ukoliko koristite umak od paradajza, preostali bijeli luk nasjeckajte na sitno i stavite ga vrlo kratko popržiti na maslinovom ulju, tek toliko da pusti miris. Na njega dodajte umak od paradajza i ukuhavajte dok se smjesa ne ugusti.

Ako radite svoj umak od paradajza, najbolje je da upotrijebite paradajz sorte šljivar. Nasjeckajte ih na sitno, a prethodno možete oguliti kožicu, ako želite (namočite ga u vruću vodu na 30-ak sekundi). Stavite na kratko preprženi bijeli luk i ukuhavajte dok ne postane gust.

Tjesteninu prelijte marinarom i preko svega stavite okruglice od tikvica. Dobar tek!