KOGNITIVNO ZDRAVLJE

Omiljeni sastojak sendviča štiti mozak i mogao bi čak smanjiti rizik od demencije

Dok većina nas razmišlja o svom zdravlju u smislu konzumacije dovoljno vitamina, kalorija i tjelovježbe, ova jednostavna namirnica koju godinama slažete u sendvič zapravo bi mogla pomoći u zaštiti vašeg mozga. Radi se o nečemu što vjerojatno već imate u frižideru - sir.

Kognitivno zdravlje

Studija koju su proveli naučnici u Tokiju sugerira da bi redovita konzumacija sira mogla koristiti zdravlju mozga. Istraživanje, koje je pratilo zdravlje i prehrambene navike više od 1500 odraslih osoba u dobi od 65 i više godina, otkrilo je da su ljudi koji su često uključivali sir u svoju prehranu imali bolje rezultate na kognitivnim testovima. Ovi rezultati nagovještavaju da konzumacija sira može smanjiti rizik od kognitivnog pada.

Pratili su se različiti faktori poput prehrane, tjelesne aktivnosti, hroničnih stanja, sastava tijela i kognitivne funkcije. Sudionici su također testirani na svoje pamćenje, pažnju, jezik i druge mentalne vještine pomoću testa od 30 pitanja poznatog kao Mini-Mental State Examination (MMSE). Rezultat ispod 23 ukazivao je na slabiju kognitivnu funkciju.

Studija je otkrila da je otprilike 80 posto sudionika redovito jela sir. Od toga ga je oko 28 posto konzumiralo dnevno, 24 posto svaka dva dana, a 30 posto dva puta sedmično. Vrste sira koje se najčešće jedu uključivale su topljeni sir, zatim bijele plijesni poput briea i camemberta, svježe sireve poput fete i ricotte te sireve plave plijesni poput gorgonzole.

Rezultati kognitivnih testova i pokazatelji zdravlja

Upoređujući rezultate testova, istraživači su otkrili da su ljudi koji su redovito jeli sir imali nešto bolje rezultate. U prosjeku, oni koji jedu sir postigli su 28 bodova na kognitivnim testovima, dok su oni koji nisu jeli sir postigli 27. Osim toga, oni koji su konzumirali sir imali su bolje fizičko zdravlje u nekim područjima - pokazali su niži krvni pritisak i BMI, brže su hodali i imali raznolikiju prehranu. Međutim, oni koji jedu sir također su imali viši nivo holesterola i šećera u krvi.

S druge strane, sudionici koji nisu jeli sir uglavnom su hodali sporije, imali su manje zuba i manje mišiće potkoljenice. Također su imali više problema s urinarnom inkontinencijom i anemijom.

Rezultati studije u skladu su s ranijim istraživanjima koja su pokazala da prehrana bogata mliječnim proizvodima, uključujući sir, mlijeko i proizvode od soje, može pomoći u smanjenju rizika od demencije, osobito Alzheimerove bolesti. Vjeruje se da sir može igrati ulogu u zaštiti moždanih funkcija kako ljudi stare, iako su također primijetili da su potrebne daljnje studije kako bi se u potpunosti razumjela ova veza.