Mnogo se priča o organskoj hrani, prskanom ili neprskanom voću i povrću… A da li uopšte znate kako da provjerite da li je paradajz pun “hemije” ili ne?
Paradajz spada u grupu povrća i nemoguće ga je održati tokom cijele zime, ali već na proljeće kreće u prodaju.
Da biste utvrdili da li povrće ili voće ima pesticide, možete da isječete paradajz i pogledate kakva mu je unutrašnjost. Obično paradajz sa toksinima ima žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti “dio”.
Obratite pažnju da paradajz nije iste veličine i identičnog izgleda, jer taj koji izgleda kao da je “nacrtan” po istom modelu, najizvjesnije nije prirodan.
Izbjegavajte upakovane plodove, oni su gotovo po pravilu iz proizvodnje u kojoj se obilato koristila hemija i pesticidi.
Ako paradajz ne izgleda “savršeno”, ukoliko na sebi ima brazde, braon šare ili poneki izgleda “felerično”, najvjerovatnije se radi o neprskanom paradajzu, prenosi Krstarica.