zdravstveni rizici

Onkolog otkriva kojih 5 namirnica nikad jede i ne pije: Ništa to nije dobro, a ljudi ih uzimaju svaki dan

Nicola Andrews, onkolog iz Washingtona, navela je pet namirnica koje ne preporučuje u ishrani. Prije svega zbog cjelokupnog zdravlja i prije svega zbog potencijalnih zdravstvenih rizika koje nose na duže staze.

Alkohol

Kaže da je apstinencija od alkohola dobra zbog zdravlja. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti tijelo alkohol razgrađuje u hemijsku supstancu acetaldehid, koja može da utječe na DNK i spriječi tijelo u popravljanju oštećenja.

Prerađeno meso

Andrews kaže da izbjegava mesne delikatese i viršle, salame i ostale mesne prerađevine. Svjetska zdravstvena organizacija 2015. godine proglasila je prerađeno meso kancerogenim, uz napomenu da postoji „dovoljno dokaza iz epidemioloških studija da konzumacija prerađenog mesa uzrokuje kolorektalni rak“.

Gazirana pića

Gazirana pića treba izbjegavati zbog velike količine šećera prije svega, ali nisu bolji izbor ni dijetalna gazirana pića jer ona obično sadrže vještačke zaslađivače. Također, pokazalo se da konzumacija slatkih ili vještački zaslađenih pića povećava rizik od srčanih bolesti.

Kofeinska pića

Kafa pruža bezbroj zdravstvenih prednosti. Umjerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od razvoja kombinacije dijabetesa, moždanog udara i bolesti srca. Međutim, te su dobrobiti ugrožene kada vaša šolja kafe pređe na područje deserta. Ako ste obožavatelj zaslađenih verzija kafe punih raznih dodataka, Andrews je preporučila da se odlučite za nekoliko ključnih promjena:

"Volim hladnu ili mućenu kafu tokom ljeta, ali one mogu brzo postati kalorične“, rekla je.

Mlijeko na biljnoj bazi

Uprkos popularnosti alternativnih mlijeka, onkolog bira punomasne mliječne proizvode bogate hranjivim materijama.

„Ne jedem biljna mlijeka jer imaju jako malo hranljivih materija“, objasnila je.

Njenu sklonost podupiru stručnjaci koji upozoravaju da biljne opcije nisu uvijek nutritivno jednake onima životinjskog porijekla. Spoj koji se nalazi u mliječnim proizvodima poput mlijeka, sira, maslaca i jogurta, čini se da aktivira T-stanice, koje pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv bakterija i tumora te štite od bolesti.