prevencija

Onkolog tvrdi da ova hrana može biti pravi mamac za rak. Nikada je ne jede

Foto: Freepik

Kada čujemo riječ „rak“, često pomislimo na najgore scenarije, posebno uz predviđanje Cancer Research UK-a da će se učestalost bolesti povećati za 55 posto u sljedećih 20 godina, piše LADBible.

Iako se često čini da je rak van naše kontrole, stručnjaci naglašavaju da to nije uvijek samo pitanje ‘loše sreće’. Dr. Nicole, koja se specijalizovala za ishranu u prevenciji raka, dijeli savjete o vrstama hrane i pića koje izbjegava. Na svom TikTok nalogu, @oncology.nutrition.rd, otkriva da potpuno izbjegava „sve vrste alkohola, uključujući crno vino“, jer alkohol može „povećati rizik od šest različitih vrsta raka zbog prisutnosti etanola.“

Ona objašnjava: „Često vidim kako ljudi koriste alkohol kao sredstvo za smanjenje stresa, suočavanje s emocijama ili zabavu. No, svako konzumiranje alkohola, bez obzira na količinu, povećava rizik od raka. Zato sam odlučila potpuno izbaciti alkohol iz svoje ishrane.“

Watch on TikTok

Uz alkohol, dr. Nicole upozorava na suhomesnate proizvode, popularan dodatak na pici, jer „prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, čak i u malim količinama“. Objašnjava da izbjegava kobasice i ostalo prerađeno meso kao što su salame, delikatesni naresci i prethodno kuhana mesa, jer „svako konzumiranje ovih namirnica povećava rizik od raka.“